Sambal Goreng Tempe

Het leek mij weer eens leuk om een Indonesisch gerecht met jullie te delen en ditmaal heb ik gekozen voor een van mijn favoriete bijgerechten: sambal goreng tempe. Ik ben helemaal gek op dit gerecht en het liefst eet ik het dagelijks (serieus!). Het is een gerecht waarbij ik zoals je kon verwachten, tempe gebruik! Het is ontzettend smaakvol en nog leuker: makkelijk om te maken. Met liefde deel ik ons familierecept met jullie!

indorecept12

Laat je trouwens niet afschrikken door de looks van de sambal goreng tempe, want het is eenmaal geen fotogeniek gerecht. De structuur van tempe is apart en de kleur is gewoon bruin. Voor de sier heb ik een blaadje koriander erop gelegd, maar die hoort eigenlijk niet in het gerecht thuis. Nouja, ik zou zeggen: minder kijken, meer eten!

Ik ben geen pro in het uitleggen van smaak maar ik ga het toch proberen. Het heeft echt een Indonesische gekruide smaak, het smaakt een lichtzoet en ondanks de sambal is het niet pittig (tenzij je er heel veel ingooit natuurlijk). Het voelt misschien licht plakkerig aan, maar niet op de snoepjes manier. Lekker gemarineerd, een beetje vettig en als je ooit in Indonesië geweest bent dan herken je zeker de geuren en de smaken.

indorecept01

Wat heb je nodig?

 • tempe (1 groot stuk van de toko of uit de supermarkt, bij de vegetarische vleesvervangers).
 • ui (1 groot OF 2 kleine)
 • 2 teentjes knoflook
 • sambal oelek
 • trassi
 • assem water
 • laos
 • salamblad
 • ketjap (medja)
 • zout
 • suiker

Wat moet je doen?

 1. Begin met het maken van assem water door een beetje assem (ongeveer een vingerkootje) in een beetje lauw water op te lossen. (3/4 kommetje water).
 2. Snijd de tempe in stukjes, bijvoorbeeld in dunne reepjes zoals ik. Bak de stukjes tempe in een laagje (zonnebloem)olie totdat ze goudbruin en knapperig zijn. Laat de stukjes uitlekken op een stukje papier.
 3. Snipper een ui (1 grote of 2 kleine) en bak deze totdat ze glazig zijn. Voeg knoflook toe (geperst of fijngesneden) en bak dit kort mee. Voeg hierna sambal oelek naar smaak toe, die van ons is behoorlijk sterk dus ik gebruik maar een klein beetje.
 4. Voeg nu de rest van de ingrediënten toe: laos, salamblad, trassi, zout en wat suiker. (Een beetje op gevoel, ongeveer 1/2 – 1 theelepel laos, 1 salamblad, een half vingerkootje trassi of minder, snufje zout en 2 theelepels suiker. Voeg een flinke scheut ketjap toe en daarnaast ook al het assem water!
 5. Voeg de tempe toe en schep het goed in. Laat het inkoken tot een wat dikkere saus en laat het nog lekker lang intrekken. Hoe langer je het laat staan, hoe lekkerder! Voor het serveren even lauw/warm opwarmen.

Selamat makan!

Tempe, trassi, assem, salamblad en dergelijke kan je vinden in de toko! Je kunt laos en tempe ook in de supermarkt kopen, maar aangezien je de rest ook nodig hebt kan je net zo goed naar de toko. Ook zag ik dat de tempe in de AH de helft kleiner is, dan degene die je bij de toko koopt en daarom minder voordelig. Bovendien wil je juist lekker veel van dit gerecht maken toch? Ik maak dit gerecht eigenlijk altijd op gevoel, maar heb er wat hoeveelheden bijgezet voor jullie! Wees altijd voorzichtig en geduldig met koken, blijf ook proeven en pas het aan totdat jij het lekker vindt smaken. (Daarmee bedoel ik: niet ineens hele grote hoeveelheden trassi, suiker of zout etc toevoegen!).

LET OP:  Trassi is gemaakt van gefermenteerde garnalen. Dit kan je weglaten als je het niet wilt gebruiken, je zult een klein beetje smaak missen, maar dat maakt het niet minder lekker.

Hieronder heb ik de stappen ook nog eens voor je in foto-vorm. Enjoy!

indorecept02 indorecept03

Het assem water maak je simpelweg door assem een beetje op te lossen in een kommetje lauw water. Heel eerlijk gezegd weet ik niet precies hoeveel assem je moet gebruiken, daarom gebruik ik een hoeveelheid ter grootte van mijn vingerkootje. Deze beweeg ik een beetje heen en weer tussen mijn vingers totdat het water helemaal bruin gekleurd is.

indorecept06 indorecept04

Ondertussen kan je de tempe bakken en met bakken bedoel ik bijna frituren… Tenminste, dat is hoe wij het thuis doen. In een flinke laag olie bak ik de tempe goudbruin, mijn moeder adviseert dat de tempe lekker knapperig moet zijn!

indorecept05 indorecept07

Snipper een uitje en bak deze in dezelfde pan waar je de tempe in hebt gebakken, in een laagje olie. Wacht tot de uien een beetje glazig zijn en voeg dan de knoflook toe. Knoflook verbrandt namelijk sneller.

indorecept08

Voeg hierna sambal oelek toe, je kunt ook andere sambal gebruiken maar oelek is ongebakken en wordt daarom altijd gebruikt in gerechten waarbij het gebakken wordt. Wij hebben een vrij pittige sambal waardoor ik er maar een klein beetje van hoef te gebruiken. Eigenlijk is dit gerecht helemaal niet pittig, maar het geeft wel extra smaak.

indorecept09 indorecept10

Vervolgens voeg je de rest van de ingrediënten toe en dan eindig je met een pan vol met bruine smaakvolle saus. Het salamblad leg je er gewoon in (net zoals je met een laurierblad zou doen) en je laat de boel even pruttelen. Eerst even alle smaken los laten komen en vervolgens kan je de tempe toevoegen!

indorecept11

De tempe zal zijn knapperigheid natuurlijk een beetje verliezen maar dan weet je zeker dat de smaken er goed intrekken. Goed omhusselen, doorverwarmen en een beetje inkoken.

indorecept13

De sambal goreng tempe vind ik de dag erna altijd nog lekkerder, want hoe langer de smaken intrekken, hoe beter. Dit gerecht kan je eten als een bijgerecht en is ook zeker een goede vleesvervanger. Elke indo zal het gerecht iets anders maken en mocht dat inderdaad het geval zijn, laat het zeker weten in de comments want ik wil ook graag wat variaties uitproberen!

We hebben nog niet al teveel Indonesische recepten op onze site staan en dat is best wel jammer. Ik wil me er wel meer mee bezig houden eigenlijk dus wie weet zien jullie binnenkort weer een lekker recept langskomen. Hebben jullie nog verzoekjes? Laat ze achter in de comments enne, bekijk ook eens ons klepon recept ook mega lekker!

xoxo Tara
@taraverbon

Februari favorieten 2015
Kittehsnaps #76
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 Reacties

 1. 3 maart 2015 / 07:11

  Oh, lekker zeg! Ik heb al een paar keer tempeh uitgeprobeerd, en om verschillende manieren bereid, maar deze ‘marinade’ lijkt me wel érg lekker! Leuk ook, eens een wat ander recept dan normaal. Dit ga ik zeker een keer uitproberen! Liefs!

 2. 3 maart 2015 / 07:32

  Ik eet eigenlijk nooit Indonesisch, maar dit ziet er wel erg lekker uit! Fijn ook dat het vegetarisch is, want ik probeer laatste tijd minder vlees te eten. Dit receptje ga ik absoluut onthouden!

 3. 3 maart 2015 / 07:54

  Haha, mwt heel veel foodposts kan je het meestal wel redelijk redden met dat wat je in huis hebt maar hiervan heb ik echt bijna niks in huis, grappig ;) Origineel zo! :)

 4. SharonVictoria
  3 maart 2015 / 08:21

  Tempeh is erg lekker. Ik eet het ook regelmatig :)).
  Trassi is alleen niet vega aangezien het van garnalen gemaakt wordt.

  • Tara
   3 maart 2015 / 15:35

   Klopt dat had ik er ook bij gezet!

 5. 3 maart 2015 / 08:40

  Leuk om te lezen hoe jullie Tempé maken! In onze familie maken we het weer helemaal anders, meer op de zoete manier :). En ja, het is het lekkerste wat je maar kunt eten, ik zou het ook iedere dag kunnen eten!

 6. 3 maart 2015 / 10:14

  Ik heb nog nooit zelf tempe klaargemaakt, maar dit lijkt me lekker!

 7. Aaf
  3 maart 2015 / 10:18

  Wat leuk! Eén van mijn lievelingsgerechten.

 8. Sann
  3 maart 2015 / 11:45

  Heerlijk!! Love indofood <3

 9. 3 maart 2015 / 13:58

  Dit gerecht ken ik niet maar het lijkt me erg lekker. Ga het snel een keer proberen!

 10. Amanda
  3 maart 2015 / 15:27

  Och ja, ik ben er dol op! Vind sambal goreng tempe erg lekker, vooral met nasi kuning (gele rijst). :-))

  • Tara
   3 maart 2015 / 15:35

   Ah ja ik hooooud van nasi kuning!

 11. Vannesa
  3 maart 2015 / 16:23

  Ooh dit ziet er zo lekker uit! Is dit ook met kip te maken?

 12. lienberry
  3 maart 2015 / 17:18

  Bedankt voor het delen! Ik hou van Indo food. Mijn opa en oma zijn indisch maar helaas al jaren overleden.. Mijn moeder heeft het nooit geleerd van ze helaas. Dus extra leuk dat ik het zo nog een beetje kan leren van jullie, graag meeeeer indo recepten! :)

 13. 3 maart 2015 / 19:31

  Ik heb dit zelf nog nooit gegeten, maar wat ziet er ontzettend lekker uit! Ik wil het nu dan ook zeker eens een keer gaan maken.

 14. 3 maart 2015 / 22:02

  Ben dol op koken en aziatisch voedsel. Ga dit ook een keertje proberen! Lijkt me heel erg lekker!

 15. Sanne
  4 maart 2015 / 17:10

  Ohh man wat HOU ik van tempe!!! Toen ik dit artikel zag ben ik dus meteen naar de winkel gefietst en alles gehaald, ik heb het net gemaakt! Het ruikt al heerlijk hier <3

 16. 5 maart 2015 / 08:41

  Dit is zo lekker! Volgens mij is iedere Indo hier dol op hihi. Meestal is zn bak bij mij in 1 X op

 17. MiriamH
  16 juni 2017 / 15:11

  Ik maak dunne strips van de Tempeh, die ik lekker knapperig frituur. In een wok ui en knoflook fruiten. Dan een dessertlepel sambal oelek en een eetlepel sambal badjak erbij en ook even bakken. Vervolgens scheut ketjap manis erbij en flink wat suiker. Eerst krijg je kleine belletjes, Als de bellen iets groter worden, de tempeh erbij en goed omscheppen. Vuur uit en klaarrrrr. Zo lekker

@Endlessweekendnl

7   299
3   240
5   266
6   130