Recept voor wontons met kip en gember

Recept voor wontons met kip en gember

Het stond al enige tijd op mijn lijstje om te doen: zelf wontons maken! Een tijdje geleden at ik namelijk een simpel maar homemade wonton soepje bij Larissa thuis, gemaakt door haar vriend. Het leek mij ook erg leuk om zelf wontons te vullen en te vouwen maar het kwam er steeds niet van. Toen ik er laatst echt even de tijd voor nam, bleek dat ik ze in no time kon maken. Yay! Lees gauw verder voor het hele recept.

Maar wat is het eigenlijk? Wontons komen uit China maar je ziet het ook terug komen in andere Aziatische landen zoals Thailand en Vietnam. Het is een deeggerecht en je kunt het een beetje vergelijken met ravioli, het is namelijk een vulling verpakt in een velletje deeg. Hier kun je dan wontonsoep van maken en dat is een simpel soepje die je energie geeft wanneer nodig. Vaak eet je dit als je je een beetje slap of ziekjes voelt, maar eigenlijk kan het dus gewoon al-tijd gegeten worden.

Recept voor wontons met kip en gember

Wat heb je nodig? (voor de wontons)

  • 2 teentje knoflook
  • 1/4 tl peperkorrels (of een snufje gemalen)
  • bosui
  • 300 g kip(gehakt)
  • 1 el soja saus
  • 1 el oestersaus
  • 2 tl maizena of meel
  • 1 tl gember
  • handje champignons
  • 1 ei
  • 2 pakjes met wonton vellen

Opmerking: Je kunt hiermee echt mega veel wontons maken en als je net als ik maar 1 pakje met wonton velletjes hebt gekocht, zou ik het recept halveren! Dus 1 teentje knoflook, 1/8 tl peperkorrels, halve bosuit, 150 g kipgehakt enzovoorts.

Wat moet je doen?

  1. Laat de wonton vellen ontdooien.
  2. Maal ondertussen de knoflook, peperkorrels, gember en champignons fijn in de keukenmachine. Bewaar de fijngemalen ingrediënten in een kommetje en zet deze weg.
  3. Maak de kipblokjes fijn totdat het gehakt is. Voeg hier de sojasaus, oestersaus en fijngesneden bosui aan toe.
  4. Voeg alles samen in de kom en meng er nog 1 rauw ei doorheen.
  5. Voeg eventueel wat maizena toe als het mengsel te nat is.
  6. Neem een velletje wonton, voeg een klein beetje mengsel toe in het midden en vouw hem tot een envelopje. Leg deze apart of vries in.

Wat heb je nodig? (voor de bouillon)

  • 500 ml  kippenbouillon (zelf getrokken, anders gewoon van een blokje)
  • scheutje soja saus (ongeveer 1 el)
  • scheutje vissaus (ongeveer 1 el)
  • plakjes gember
  • snufje gemalen (witte) peper

Voeg alle ingrediënten samen in een pan en zet deze op het vuur. Zorg dat het net niet kookt! Ik maak steeds bouillon voor 1/2/3 kommetjes soep, vandaar dat de hoeveelheden aan de lage kant zijn. Dit kan je uiteraard aanpassen nog!

Wat moet je doen? (voor de wonton soep)

  1. Breng water aan de kook in een steelpannetje en leg je kom klaar.
  2. Blancheer de paksoi (2/3 blaadjes per kom) voor 1 minuut in het kokende water, schud het water eraf en leg de paksoi in je kom.
  3. Als je klaar bent met blancheren kun je de wontons koken. Kook de vers gemaakte wontons voor ongeveer 1,5 minuut, laat ze uitlekken en voeg ze daarna toe aan je kom.
  4. Schenk de bouillon eroverheen en maak het af met gesneden bosuitjes of eventueel gefrituurde knoflook.

Enjoy!

Hieronder heb ik de stappen nogmaals in foto-vorm neergezet met een kleine toelichting eronder, omdat dit het allemaal nog net iets duidelijker maakt. Het lijken misschien op een hele hoop stappen maar het valt echt enorm mee :)

Wonton vellen zijn eigenlijk net bladerdeeg velletjes, maar dan anders. De wontonvellen kun je gewoon vinden bij de toko in de diepdries en ze kosten niet zoveel geld. Volgens mij maakt het niet zoveel uit welk merk je koopt.

Verder kun je kipgehakt kopen bij de slager, maar je kunt de kipfilet ook zelf fijnhakken met de hand of in een machine. Ik koos ervoor om de kip zelf fijn te malen omdat ik dan 100% zeker weet dat het echt alleen maar kip is.

EFE796B6-B719-490D-900E-79FBCDC89083
D7787334-7092-4A83-9529-7289BE2C9C1E

Ik heb een hele fijne keukenmachine, de Magimix. Deze heb ik van mijn ouders gekregen en hij werkt super goed. De mesjes zijn scherp, het werkt snel en het is vooral een super fijn apparaat voor in een kleine keuken zoals de mijne. Mocht je geen keukenmachine hebben dan kun je er uiteraard ook voor kiezen om alles met de hand te snijden.

Als eerste maakte ik de champignons, gember en knoflook fijn, deze heb ik daarna in een aparte kom bewaard.
Daarna maakte ik de kip fijn in het apparaat, samen met oestersaus en sojasaus.
Daarna voegde ik alles samen in de kom en schepte ik de boel om.

De vulling maken is echt een fluitje van een cent en je kunt deze ook helemaal aanpassen naar je eigen smaak. Ik heb ik dit recept gekozen voor bosui omdat ik weet dat een hoop mensen geen koriander lusten, maar je kunt er uiteraard ook koriander in verwerken. Dan kun je de stam/stengel ervan gebruiken bijvoorbeeld.

Verder heb ik gekozen voor gember omdat dit lekker fris smaakt, maar je kunt dit ook vervangen voor weer wat anders of zelfs weglaten. Echt, er zijn geen regels en je kunt het ook eigenlijk niet fout doen. Kies voor ingrediënten waar jij blij van wordt!

A17ED12E-F32E-494C-98D3-1076BB17268A
35E255EA-4A57-44A7-AB31-A11C22FBAC24
12CD04F9-FEC6-4A3C-82BA-8C1535D3C903
F35BD1CF-9A68-40EC-A81D-D13236576289

Daarna komt het leuke maar ook het harde werk: de wontons vouwen. Het is makkelijk om te doen maar gewoon wel enorm veel werk en daarom zou ik het lekker in grote hoeveelheden doen. Waarom? Zodat je in 1x een grote batch kunt maken en deze kun je weer invriezen. De volgende keren heb je dan zelfgemaakte wontons, zonder dat je weer al het werk hoeft te leveren. Smart!

Hoe heb ik het aangepakt?

  • Leg een klein bolletje vulling in het midden van het vel, ter grote van een knikker.
  • Maak de randjes nat.
  • Vouw het vel diagonaal dicht en zorg ervoor dat je alle luchtbelletjes eruit drukt.
  • Vouw 2 punten naar elkaar toe en maak deze weer nat, zodat je ze erna dicht kunt plakken.

Voila!

Recept voor wontons met kip en gember

Recept voor wontons met kip en gember

Vaak maak ik maar een klein en simpel soepje voor mezelf met zo’n 5 wontons erin. Vers bereiden is het beste want als je de wontons in de koelkast bewaard kunnen ze nog wel eens goed blijven plakken aan je bord en dan kun je ze makkelijk kapot scheuren. Wat je niet nodig hebt of gaat eten zou ik daarom meteen invriezen.

Mocht jij wel weten hoe ik verse wontons het beste in de koelkast kan bewaren, let me know en laat het achter in de reacties onder dit artikel!.

Recept voor wontons met kip en gember

Tijd voor de soep!

Als eerste blancheer je de paksoi voor een minuutje, hierdoor blijft deze lekker knapperig en bovendien blijven alle voedingsstoffen beter bewaard. Mocht je niet van paksoi houden dan is gewone spinazie ook wel een fijn alternatief, dit kun je nog korter koken. Daarna kook je de wontons voor 1,5 minuut en deze voeg je toe aan de kom. Let op: Je kookt de wontons in een aparte pan en je koot ze dus niet gaar in je zelfgemaakte bouillon omdat de bouillon dan lelijk wordt (lees: ondoorzichtig).

Ik heb nog koriander toegevoegd omdat ik er zo dol op ben, maar met alleen bosui is het ook erg lekker! Verder zou je nog gefrituurde stukjes knoflook kunnen toevoegen wat ook erg lekker smaakt.

Wontonsoep vind ik nogmaals echt een feelgood soepje voor als je je slap voelt of misschien een beetje ziekjes (of wanneer je last hebt van je maag). Het is echt een simpel soepje waar ik dol op ben, net als kippensoep bijvoorbeeld en dan het liefst zelfgemaakt. I love it. Nu ben ik wel benieuwd naar jouw antwoord:

Heb jij wel eens wontonsoep gegeten? Wat is jouw favoriete soep?

Liefs Tara
@taraverbon

Ik deed mee aan de Utrecht Skate Parade!
Nieuwe leren laarsjes
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

13 Reacties

  1. Mirjam
    19 september 2018 / 07:53

    Ik bak ze zelf ook graag. In Amerika noemen ze die dingen potstickers en invriezen is inderdaad een heel goed idee! Het ziet er heerlijk uit :-)

    • Tara
      Auteur
      19 september 2018 / 09:24

      Oh jaaa klopt en zijn die ook vaak in de vorm van een half maantje? Dankjewel!

  2. Rita
    19 september 2018 / 10:04

    Nog nooit gemaakt of gegeten, vrijdag ga ik naar de toko!

    • Tara
      Auteur
      20 september 2018 / 10:06

      Ik maak het wel een keertje voor je! xx

  3. Cécile
    19 september 2018 / 12:56

    Hallo Tara!! Allereerst heel erg bedankt voor het delen van je recept. Ik heb nog nooit wonton soep gegeten en met jouw recept wordt het de eerste keer!!! Helaas hebben wij hier geen toko in de buurt en kijk ik even bij AH of deze wontonvellen daar verkrijgbaar zijn. Ik ben heel enthousiast want het lijkt me heerlijk om te eten. Thx again!!!!?

    • Tara
      Auteur
      20 september 2018 / 10:07

      Hi Cécile :) graag gedaan! Leuk! xx

  4. 20 september 2018 / 11:55

    Leuk recept! Wij hebben wel eens het deeg voor de wontons zelf gemaakt, gewoon met bloem, water en een snufje zout. Maar kant-en-klaar vellen zijn natuurlijk wel handig! Ik zou dit denk ik maken met tofu of vegakip, groentebouillon en dan de vissaus gewoon weglaten. Misschien nog een snufje chilipoeder erbij ;-).

    • Tara
      Auteur
      23 september 2018 / 10:47

      Dankjewel! Ah klinkt makkelijk maar een pakje van die vellen is nog makkelijker inderdaad haha! Je vega versie klinkt ook erg goed :) xx

  5. Robin
    20 september 2018 / 19:34

    Dit klinkt heerlijk en niet moeilijk!!

  6. Denise
    21 september 2018 / 14:04

    Dit ziet er zooo lekker uit ?
    I need this ?

    X

  7. Lisa
    23 september 2018 / 08:08

    Ziet er smakelijk uit, en fijne uitleg! Ook met de foto’s erbij. Ga ik volgend weekend maken, thanks!

    • Tara
      Auteur
      23 september 2018 / 10:43

      Yay super leuk! Dankjewel voor je reactie! xxx

@Endlessweekendnl

3   245
2   312
6   463
11   606