Op deze manier bloggen en YouTuben wij als een duo en als zusjes!

Wij bloggen (en vloggen) al jaren met z’n tweetjes en als zusjes. Het is voor ons eigenlijk als een 2e natuur, maar toch wordt het vaak gezien als iets bijzonders en als we eerlijk zijn, dan is dat ook eigenlijk wel zo. Niet alle zussen kunnen namelijk goed met elkaar overweg en ook niet alle duo’s blijven eeuwig samen overeind staan. Dus hoe gaat dat eigenlijk bij ons en waarom is duo-bloggen juist zo leuk om te doen? Vandaag beantwoorden wij een aantal vragen die ons regelmatig gesteld worden zoals: Hoe werken jullie samen? Wie doet wat? Hebben jullie wel eens ruzie? 

Voordat ik verder ga wil ik het even hebben over bloggen in het algemeen. Dit begon voor de meesten waarschijnlijk net als bij ons, als een leuke hobby die daarna uitgegroeid is tot een (bij)baan. Het creëren van content en vervolgens het presenteren en promoten ervan, is wel iets dat nog steeds door velen wordt onderschat. In het creëren van content zit altijd ontzettend veel werk en tijd, veel meer dan je misschien denkt en al helemaal als je je daarna bedenkt dat je na het creëren van content nog niet klaar bent. Als bezoeker van een blog heb je dit niet altijd door en dat is ook helemaal niet erg, want dat is juist de bedoeling. Als bloggers willen we juist dat het voor jullie een plezier is om een blog te bezoeken en de artikelen te lezen en te bekijken. Maar daarnaast is het bijhouden van je blog ook een vak apart. Denk namelijk aan de vele reacties en mailtjes die dagelijks weer binnenstromen. Wij zouden liegen als we zouden zeggen dat onze mail-box altijd up to date is! En ook social media is weer een aparte job ernaast, als je een blog hebt dan moet je eigenlijk wel een account op social media erbij hebben om daar ook je volgers op de hoogte te houden van al je updates. Het is zo’n grote zijtak geworden, dat je nu zelfs ziet dat influencers hier alleen al hun baan van hebben gemaakt!

Waarom bloggen wij samen als duo?

Toen ik 7 jaar geleden begon met bloggen deed ik dit helemaal alleen. Ik merkte na een paar maanden dat Larissa ook enorm veel creatieve input had, maar dat ze geen eigen website wilde beginnen. We besloten toen om samen mijn blog bij te houden, omdat we het gewoon leuk vonden om deze hobby met elkaar te delen. Why not toch? We zijn er dus op die manier een beetje samen ingerold en dat was ook niet zo gek, want we deden daarvoor ook altijd al enorm veel met elkaar.

Waarom is samen bloggen zo leuk?

Samen bloggen met je zus of bestie is enorm leuk, maar waarom eigenlijk? Nou, vooral omdat je je grootste hobby met elkaar kunt delen! Je kunt het ook wel zien als een gezamenlijke sport. In je eentje sporten kan leuk zijn, maar het kan nog veel leuker zijn, wanneer je dit samen met een vriend of een vriendin doet. En omdat je deze passie met een bekende deelt, heb je meteen iemand met wie je over alle blog gerelateerde dingen kunt kletsen en wat ook heel fijn is, is dat je iemand hebt die jouw gedachten en situatie 100% begrijpt. Ondanks dat bloggen door de jaren heen steeds bekender is geworden, merken wij zelf nog steeds dat het bij anderen een onbekend terrein is. Zo zitten onze vriendinnen helemaal niet in het blog-wereldje en snappen ze er ook niet altijd alles van. Dat wij elkaar hebben om over blog gerelateerde dingen te kletsen is dus heel erg fijn, maar stiekem zijn we in ons geval wel extra lucky, omdat we natuurlijk ook nog eens een moeder en oudere zus hebben die zich ook in de blog-wereld bevinden. Als wij bij elkaar zijn dan gaan de gesprekken ook wel altijd over bloggen, social media en andere internet-dingen haha!

Maar ook zaken als het bezoeken van events, borrels en PR bureaus hoort erbij als blogger zijnde. Als je samen blogt, dan kan je deze bezoekjes in de meeste gevallen ook samen doen. Wij zijn altijd al behoorlijk verlegen geweest en vinden het ook best eng om uit onze comfort-zone te stappen. Maar juist doordat we elkaar hebben, is het wat minder eng om deze bezoekjes te doen en hebben we onszelf steeds meer uit onze veilige comfort-zone getrokken. Bloggen op zichzelf heeft ons daarom meer uit onze schulp getrokken en door het samen te doen, hebben we hier ook minder moeite mee gehad. Ik wil trouwens ook meteen mijn complimenten geven aan alle bloggers die dit wel altijd in hun eentje hebben gedaan. Echt stoer!

Wat is belangrijk als je samenwerkt?

Als het om bloggen als hobby gaat, dan is het vooral belangrijk dat je er allebei enorm veel plezier uit haalt. Maar als jullie beiden het idee hebben om er mogelijk meer dan een hobby van te maken, dan is het ook handig om samen verder te kijken naar de toekomst. Wie weet wordt het jullie fulltime job samen! Destijds was dat niet iets waar wij over na hebben gedacht. Het was voor ons gewoon een plekje op het internet waar we onze interesses konden delen. En toch zitten we hier na 7 jaar nog steeds en is het wel tot onze fulltime job geworden! Maar dit lukt alleen als je goed met elkaar kunt samenwerken en wanneer je echt partners in crime van elkaar bent. Dan pas kan je je blog naar een hoger niveau tillen en er je bedrijf van maken. Hoe is dit ons gelukt met z’n tweetjes? Dat komt door de volgende belangrijke punten:

Duidelijke communicatie

Communicatie is key. Eigenlijk geldt dit binnen elk bedrijf natuurlijk, maar het is en blijft natuurlijk wel het allerbelangrijkst. Dat we zusjes van elkaar zijn betekent niet automatisch dat we goed met elkaar kunnen samenwerken, integendeel zelfs. Het is misschien nog wel moeilijker als je familie van elkaar bent! Misschien hebben we ergens wel geluk gehad dat het zo goed klikt, maar het komt ook omdat we onszelf hebben aangeleerd om enorm duidelijk en to the point met elkaar te communiceren. Ik denk zeker dat dat 1 van de redenen is waarom wij goed met elkaar kunnen samenwerken. Hierdoor weten we wat we van elkaar kunnen verwachten en ontstaan er niet of nauwelijks irritaties. Hoe langer we met elkaar werken, hoe beter we elkaar hebben leren kennen en ook hoe soepeler we samen door een deur kunnen. En geloof mij maar, onze samenwerking en communicatie is heus niet altijd goed gegaan. Dat is ook meteen het antwoord op de vraag die ons heel regelmatig gesteld wordt: ‘hebben jullie wel eens ruzie?‘. Ja, natuurlijk hebben we wel eens ruzie. Vooral in het verleden kwam dit vaak voor, alhoewel onze ruzies wel altijd snel opgelost zijn. Daar zijn we dan ook wel weer zussen voor! Wat we ook geleerd hebben,  is dat overleg ook heel belangrijk is. Wij overleggen zo’n 90% van alle dingen met elkaar. Denk aan wat er online komt te staan, hoe de foto’s en video’s eruit komen te zien, hoe er op bepaalde lastige mailtjes gereageerd moet worden enzovoorts. Dat brengt mij meteen naar het volgende punt ‘gezamenlijk doel en visie’.

Gezamenlijk doel en visie

Omdat onze blog is uitgegroeid tot ons bedrijf, was het erg belangrijk om met elkaar rond de tafel te gaan zitten. We schreven ons een aantal jaar geleden in bij de KVK omdat dit financieel gezien moest, maar we wilden dit ook graag doen omdat we niet zomaar meer wilden aanmodderen en er echt onze fulltime job van wilden maken. We hebben altijd Serena als ons voorbeeld gehad (en dat is nog steeds zo) dus we hebben altijd wel een doel voor ogen gehad dat we ook wilden bereiken. En nee, dat is niet makkelijk kan ik je vertellen. Nog steeds zitten we regelmatig rond de tafel voor een kleine vergadering met elkaar. Wat gaat er goed? Wat gaat er minder goed? Wat willen we nieuw opzetten en aanpassen? Wat willen we dit jaar bereiken? Het klinkt allemaal nogal heftig, maar we hebben zelf geleerd dat het onwijs belangrijk is om zo open mogelijk met elkaar te zijn over wat je wilt, hoe je jezelf en het bedrijf ziet. Wanneer dit namelijk niet het geval is, dan ga je hier als duo op een gegeven moment keihard tegenaan lopen, wat weer discussies en fricties oplevert. Dat wil je echt niet! Dus door zo duidelijk en open mogelijk met elkaar te zijn, leer je je eigen doel en visie kennen maar tegelijk ook die van je partner. En dan is het natuurlijk de kunst om deze op een lijn te hebben. Pas dan heb je een go en kan je verder met het werk!

Heldere afspraken

Het maken van heldere afspraken met elkaar voorkomt een hoop irritaties en zorgt ervoor dat alles soepel loopt. Zo krijgen we ook regelmatig de vraag op welke manier onze taken verdeeld zijn. Terwijl je in de meeste bedrijven ziet dat men specifieke taken heeft, is het bij ons zo, dat het creëren van content eigenlijk met 50/50 verdeeld is. Hiermee bedoelen we, het verzorgen van de artikelen, het maken van de foto’s en video’s en ook zelfs het editten van de video’s. We vinden het allebei gewoon allemaal te leuk! Maar we hebben ook wel duidelijk met elkaar afgesproken, dat wanneer de een het niet red om content te maken, for whatever reason dan ook, dat dit dan wel wordt gecommuniceerd – hey kijk, daar hebben we toch weer dat eerste puntje terug! En we weten dan ook van elkaar dat het niet erg is als dat niet lukt – als het maar wel aangegeven wordt. Heldere afspraken kunnen ook te maken hebben met een bepaalde (huis)style van de content. Zo hebben we met elkaar afgesproken wat voor soort style onze blogposts, foto’s en video’s moeten hebben. Op die manier blijft de content op onze blog bij elkaar passen, wat voor jullie als bezoekers natuurlijk wel fijn is om naar te kijken. En mocht je toch iets anders willen doen of proberen, dan wordt dat natuurlijk eerst even overlegd. Een nadeel hieraan? Overleggen met elkaar kost vaak wel wat meer tijd dan wanneer je in je eentje beslissingen kunt maken. Dat is gewoon iets waar je wel rekening mee moet houden wanneer je samenwerkt!

Elkaars gedrag goed begrijpen en herkennen

Het volgende puntje heeft te maken met elkaar goed kennen en dan vooral het gedrag. Dit betekent nou niet dat je bij je partner in crime in de bosjes moet liggen om hem/haar te bestuderen, zoals ze dat doen bij National Geographic. Of nouja, het mag natuurlijk wel, maar ik weet niet of dat de beste manier van samenwerken is #lol. Wat ik hier wel mee bedoel, is dat je goed naar elkaar moet luisteren en kijken. Larissa en ik bloggen en leven al jaren samen, dus we kennen elkaar erg goed. Of ik zou eigenlijk zeggen dat we elkaar door en door kennen. De manier waarop Larissa reageert op iets, vertelt mij meteen hoe zij zich voelt en waar ze aan denkt. En we zijn ook altijd erg open naar elkaar toe, hierdoor kom je eigenlijk nooit voor verrassingen te staan. Dit is natuurlijk wel iets wat je over een tijd opbouwt, begin je net met duo bloggen, dan moet je natuurlijk niet van elkaar verwachten dat jullie elkaar door en door kennen.

Maar het heeft ook te maken met het karakter en de kwaliteit van de ander. Ondanks dat wij eigenlijk alles gelijk verdelen, zijn er bepaalde kwaliteiten waar Larissa meer over beschikt dan ik. En dit is ook andersom het geval. En dat is helemaal niet erg, heel normaal eigenlijk. Maar wat vooral heel belangrijk is, is dat je weet waar dit betrekking op heeft en dat je ermee om kunt gaan. Een voorbeeldje? Op het gebied van video maken ben ik best wel een pietje precies. Ik weet van te voren altijd hoe ik bepaalde beelden wil hebben en hoe ik ze later wil editten. Daarom vind ik het ook wel fijn om tijdens het filmen van een video de leiding te nemen. Larissa heeft hier wel even aan moeten wennen, zij houdt er namelijk zelf ook van om de leiding te nemen en beslissingen te maken, dus dit heeft wel eventjes gebotst. Inmiddels vertrouwt zij er volledig op dat ik weet waarom ik een beeld op een bepaalde manier gefilmd wil hebben. Andersom weet Larissa bijvoorbeeld veel meer van technologie en gadgets af en vertrouw ik op haar, wanneer ze voor een bepaalde instelling kiest op de camera of gebruik wilt maken van iets nieuws op de website, dan laat ik haar ook lekker haar gang gaan. Ook dit is weer iets wat je naarmate de tijd vordert, van elkaar leert en waar je zelf ook van leert om de controle eventjes wat losser te laten.

Wat zijn de voordelen van een duo-blog?

Naast dat het gezellig is, minder eng is, je altijd iemand hebt waar je terecht kan voor steun en ook volledig begrip, zijn er nog meer leuke voordelen aan bloggen met z’n tweetjes. Zo kan je onderling de taken verdelen. Bij ons hebben we ervoor gekozen om alle werkzaamheden gelijk te verdelen, omdat dat nu  eenmaal goed bij ons past. Maar misschien blog je wel met een partner die enorm goed is in het schrijven van content en het beantwoorden van mailtjes. Helemaal top zou zijn wanneer jij dan meer van het visuele bent, zodat 1 + 1 toch nog geweldige en volledige content oplevert. Maar ook met elkaar kunnen sparren wanneer je inspiratieloos bent is heerlijk. Jullie weten samen immers het beste waar je wel en niet over wilt bloggen en wat het beste bij jullie blog past.

Maar ook als je even niet uit een mailtje of voorstel komt, je kan met elkaar overleggen en samen een keuze maken. Vooral wanneer je van je blog je business maakt, dan is het fijn dat je met iemand kunt sparren en overleggen over belangrijke afspraken die worden gemaakt. En als laatste… mocht een van jullie ziek zijn, op reis zijn of in ons geval aan het afstuderen zijn, dan kan de ander de taken tijdelijk overnemen. Super fijn voor jou en je blog(bezoekers)!

Nu moet je na het lezen van dit artikel niet de eerste de beste bestie een berichtje sturen met de vraag of zij/hij samen wilt bloggen hoor. Duo-bloggen moet natuurlijk wel iets zijn waar je zelf ook zin in hebt. Want zoals we hier de voordelen voor duo-bloggen hebben opgenoemd, zijn er ook tientallen voordelen te benoemen voor solo-bloggen! Althans, daar gaan we vanuit. We hebben er zelf natuurlijk geen ervaring mee! Of je nou samen of alleen wilt bloggen, maar er nog niet mee gestart bent, dan zou ik gewoon zeggen: give it a try! Maak een leuke blognaam aan, ontwerp je website mooi en leuk (niet al te veel poespas) en begin gewoon met content maken: mooie foto’s, leuke teksten schrijven en kijk dan wat je ervan vindt en vooral of je het volhoudt. Vooral dat laatste kan best wel lastig zijn, zeker wanneer je je te veel focust op de cijfertjes. Mijn laatste tip: niet doen. Gewoon niet teveel focussen op je bereik en genieten van het bloggen. Je houdt het immers alleen vol als je begint met passie voor het bloggen.

Nou lieve bloglezers, ik denk dat we wel weer genoeg woorden hebben getikt voor vandaag. Ik ben voor nu in ieder geval even uitgekletst, maar mocht je nog vragen hebben die ik nu niet heb beantwoord (of ze nou wel of niet met duo-bloggen te maken hebben) laat dan alsjeblieft een reactie achter onder dit artikel. Larissa en ik gaan ze proberen te beantwoorden, we vinden het alleen maar leuk om jullie te mogen helpen!

Lees jij veel blogs? En heb je zelf ook een blog of denk je eraan om een blog te beginnen?

Liefs, Tara
@taraverbon 

Black velvet and camel coat
Onze oude Youtube video's terugkijken!
Deel:

15 Reacties

 1. 16 februari 2017 / 07:35

  Leuk om te lezen. Daarnaast is het ook heel makkelijk om met zn tweeen te zijn voor bijvoorbeeld foto’s.

  • 19 februari 2017 / 01:18

   Ja zeker, maar een timer op de camera is ook wel heel fijn haha

 2. 16 februari 2017 / 07:48

  Wat een waardevolle tips. Zo stoer dat jullie dit al 7 jaar doen (zo knap!). Lijkt me wel heel gezellig om er met een vriendin over te hebben die ook blogger is en dus in hetzelfde schuitje zit. Dat heb ik zelf (nog) niet, haha. :)
  Ik heb zelf een eigen blog sinds een jaartje. Ik merk dat ik ook overloop van de ideeen en er steeds meer en meer aan wil doen. Het is zo verslavend leuk! <3 Ik heb daarnaast mijn allereerste video online gezet op YouTube, omdat ik (o.a.) mijn liefde voor nagellak wil delen en duidelijke swatches wil laten zien. Fun!

  • 19 februari 2017 / 01:19

   HI Eveline,
   Super leuk om te lezen dan je ook zo enthousiast aan het bloggen bent!!

 3. 16 februari 2017 / 08:14

  Ik doe mijn blog in mijn eentje en daar ben ik best wel blij mee. Het is gewoon heel fijn dat ik het precies kan doen zoals ik het wil! Maar wat me wel superleuk lijkt aan een duo-blog is dat je inderdaad de gezelligheid hebt en het komt ook gewoon zo leuk over. En daarnaast hoef je natuurlijk iets minder artikelen te schrijven (of creëer je makkelijk meer content). Een vriendin gaat waarschijnlijk gastbloggen bij mij, is al een stap! Malou x

  • 19 februari 2017 / 01:21

   Jaa, maar we lezen altijd wel elkaars artikelen door dus we zijn er altijd wel allebei nog mee bezig met wat er online komt! En super leuk om te lezen dat je duo-bloggers juist ook leuk vind overkomen, dat vroeg ik me altijd wel af ja! :)

 4. 16 februari 2017 / 08:45

  Wat een interessant artikel om te lezen! Leuk dat het zo goed gaat.

 5. 16 februari 2017 / 10:52

  Leuk om te lezen. Met z’n tweeën zijn, lijkt me erg handig. Ik heb al vaak gedacht, ‘had ik maar een extra paar handen’, haha! Alleen ben ik redelijk perfectionistisch, dus weet ik niet of ik een blogpartner zou kunnen hebben, O:-)

  • 19 februari 2017 / 01:22

   Haha jaa, wij beiden ook! Maar het scheelt dan weer dat we beiden wel weer een vrij sterke mening hebben haha en niet alleen eentje van ons :)

 6. 16 februari 2017 / 11:32

  Heel leuk om te lezen, en wat fijn dat het zo lekker loopt! Ik zit er zelf ook al een poos aan te denken om te gaan bloggen, het lijkt me namelijk ontzettend leuk. Ik heb heel lang getwijfeld omdat ik bang was dat ik het niet vol zou houden, maar dat is natuurlijk helemaal niet erg, en dan heb ik het wel geprobeerd. Zodra ik een naam heb bedacht ga ik hem aanmaken!

 7. Denise
  16 februari 2017 / 20:38

  Ik ben bezig met het starten van een blog hihi! super spannend!

  • 22 februari 2017 / 10:35

   Ah leuk! Laat je ons weten wanneer je live gaat?

 8. 17 februari 2017 / 14:51

  Leuk artikel! Ik lees niet zo mega veel verschillende blogs, ik denk een stuk of 6/7 misschien. En zelf blog ik ook alweer een hele tijd, heerlijk om alles te delen wat ik leuk vind!

 9. 18 februari 2017 / 13:28

  Leuk om te lezen! Ik was samen met mijn zusje een blog begonnen, maar dat werkte helaas toch niet zo als we hadden gehoopt. Zij wilde graag, maar weet vaak niet hoe ze dingen moet doen en moet ik het uitleggen. Helemaal niet erg, maar daar heeft ze niet echt het geduld voor. Nu dus weer lekker terug naar m’n eigen stekkie :)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *