Mijn eerste ervaring met de menstruatiecup!

Als je onze vlogs ook volgt op ons Youtube kanaal, dan weet je vast nog wel dat ik laatst een menstruatiecup heb besteld. Ik kende dit product al wel, maar ik had er nooit echt bij stil gestaan dat het ook wat voor mij kon zijn, tot ik de video van Vera Camilla had bekeken die over deze cups ging. Ik raakte er nieuwsgierig naar en bestelde een paar weken later ook mijn eigen cup. Ik heb hem inmiddels ongeveer een week in gebruik genomen en vertel je in dit artikel wat mijn bevinding tot nu toe is. Lees je mee? 

Wie, wat, waar?

Als je geen idee hebt waar ik het over hebt, don’t worry… wist ik eerst ook niet echt! De menstruatiecup is een siliconen cup die je net zoals een tampon gedurende je ongesteldheids-periode gebruikt. De cup absorbeert in tegenstelling tot een tampon echter geen vloeistof, maar vangt het op. De cup gooi je niet weg, maar kan keer op keer hergebruikt worden. Een ander voordeel is dat je de cup een langere tijd mag inhouden, namelijk tot 12 uur achter elkaar, in tegenstelling tot een tampon, die na 4 uur verwisseld dient te worden.

Dat laatste was ook een van de redenen waarom ik meteen geïnteresseerd raakte in de menstruatiecup. Ik ben zo’n type die heel vaak vergeet extra tampons mee te nemen wanneer ik de deur uit ga. En ik ben er ook zo eentje die het heel irritant vind om een tampon geregeld te verwisselen. Yes, ik heb me dus ook al vaak niet aan de gestelde 4 uren gehouden – I know, niet zo gezond van me! Nog een voordeel aan de menstruatiecup is dus dat je deze kunt hergebruiken waardoor het je in (maandelijkse) kosten gaat schelen.

Lezeressen tip!
Een tip die ik in de comments kreeg maar zelf helemaal vergeten was om toe te voegen is het Youtube kanaal van Precious Stars Pads! Dit meisje heeft een kanaal vol met video’s (Engelstalig) over je menstruatie, tips & tricks en vooral ook heel veel video’s over verschillende menstruatiecup reviews, vouwtechnieken en allerlei andere weetjes.

Er zijn heel wat verschillende merken, varianten en prijsklassen binnen de menstruatiecups. Je kunt ze kopen voor een paar euro tot aan zo’n €30,-. Dat laatste bedrag vond ik nogal hoog voor een product dat ik nog helemaal niet ken en daarom ben ik op zoek gegaan naar goedkopere alternatieven. Ik las bij anderen dat je beter niet voor de aller goedkoopste cups kunt gaan, omdat het materiaal van die cups mogelijk niet getest is. Na een korte zoektocht kwam ik bij het merk MeLuna die niet de goedkoopste is, maar voor zo’n €15,90 wel een stuk betaalbaarder! Ik kocht mijn cup op de webshop CuteCotton.nl waar je ook veel aanvullende informatie kunt vinden over menstruatiecups, wat ik erg handig vond.

Wat mij ook fijn leek aan deze cup, is het steeltje. Bij de meeste cups is dit een soort recht stokje van een aantal centimeters lang, die je naar eigen wens korter kunt knippen. Mijn cup van MeLuna heeft een iets ander soort stokje, het is namelijk meer een kort knopje. Dit leek me toch iets lekkerder-en subtieler zitten, dan het dunne stokje. Je hebt dit model ook met het reguliere stokje of zelfs helemaal zonder een uitsteeksel mocht je dat willen en je kunt zelfs een kleur kiezen.

menstruatiecup-10
menstruatiecup-11

De cup breng je in door deze op een speciale manier te vouwen. Er zijn meerdere technieken voor, maar de meest voorkomende soorten zijn de ‘dubbele c’ en het ‘bootje’. De ‘dubbele c’ krijg je door de cup twee keer dubbel te vouwen zodat hij wat kleiner wordt en daardoor gemakkelijker in te brengen is. Persoonlijk vond ik deze niet zo fijn werken omdat hij toch nog best wel groot blijft.

menstruatiecup-12
menstruatiecup-13

De tweede bekende vouw-techniek is door er een soort bootje van te maken. Je vouwt namelijk een kant van de cup naar binnen, waardoor de andere kant van de cup een soort puntje krijgt. Hierdoor is de cup een stuk smaller en kleiner waardoor hij gemakkelijker inbrengt. Deze vouwtechniek vind ik zelf het fijnste werken.

Mijn ervaring

Van te voren kreeg ik van kijkers de tip dat ik, zeker voordat ik ongesteld werd, moest proberen om de cup in te brengen. Een hele goede tip, (dus dankjewel hiervoor!), want zo kan je er inderdaad eerst mee oefenen zonder dat je misschien al buikpijn hebt – en het is ook wat frisser. Mijn eerste paar pogingen gingen inderdaad ook niet meteen soepeltjes. Ik ben hem zelfs een keertje ‘kwijt’ geweest toen de cup er blijkbaar te gedraaid in zat en ik niet meer bij het steeltje kon komen. Aah nee! Maar goed, het is me uiteindelijk gelukt om de cup er toch uit te krijgen zonder dat ik te erg in paniek raakte, maar ik merkte inderdaad dat het echt even wat anders is als een tampon inbrengen.

Eerste paar dagen 
De eerste ‘vloei’ dag, oftewel de eerste ongesteldheidsdag heb ik meteen de cup gebruikt en het inbrengen ging vrijwel meteen goed. Ik voelde hem helemaal niet zitten en voelde me ook erg vrij en fris, zo zonder koortje dat eruit hangt. Sorry als dit een beetje TMI is, maar dit is dan ook nogal een persoonlijk stuk haha. De dag verliep goed en er was niets opmerkelijks aan, op een wc-bezoekje na waar ik merkte dat er wel wat bloed lekte. Of nou ja, bloed en lekken is wat overdreven, want het was echt minimaal. Niets om me ongerust over te maken in ieder geval! Aan het einde van de dag heb ik de cup onder de douche verwijderd, wat ik toch wel onwennig vond. Het is iets meer in your face dan wanneer je een tampon verwijderd vind ik, dus daar moest ik even aan wennen…

Ook de tweede dag kreeg ik de cup weer goed in en ik merkte dat ik het gebruik van de cup al heel erg prettig begon te vinden. De hele dag heb ik er geen last van gehad en ook lekte er deze keer helemaal niets door. Ik voelde me echt een stuk vrijer omdat je ook niet na hoeft te denken over hoe lang je een tampon al in hebt en waar je deze eventueel zou kunnen verwisselen. Aan het einde van de dag heb ik de cup verwijderd en zoals verwacht zat deze wel wat voller, waar ik dan wel weer van schrok. Ik kan niet zo heel goed tegen bloed en blijkbaar ook niet m’n eigen bloed. Ik heb serieus even moeten bijkomen in de douche van de schrik. Jeetje, wat klink ik als een mietje als ik het zo terug lees… maar ik wil zo open en eerlijk mogelijk zijn!

De ‘heftigere’ dagen
Toen ik wakker werd, merkte ik meteen dat ik wel een beetje last had van die typische ongesteldheids-buikpijn. Opvallend, want dat is iets waar ik zelden last van heb, maar goed, mijn lichaam dacht deze keer schijnbaar dat dat even leuk was! Toen ik uit bed opstond voelde ik meteen dat het daar beneden een soort van leeg stroomde en jep… dat was ook het geval. Arg! De cup heb ik er meteen uitgehaald en deze bleek niet vol te zitten, maar toch leek hij er wel goed in te hebben gezeten. Waarom het dan toch fout is gegaan weet ik niet! Hierna heb ik de cup schoongemaakt en weer ingebracht. Na een tijdje merkte ik echter dat ik wéér was doorgelekt en flink ook. Nog eens arg! Ik was het helemaal zat en ik heb de cup weggelegd en een tampon gepakt. Wel balen hoor!

Uit irritatie en angst vanwege de vorige dag, heb ik de volgende twee dagen tampons gebruikt. Sorry cup je bent voor deze dagen even vervangen voor een oude vertrouwde. Misschien heb ik mijn cup te klein gekocht? Ik heb namelijk een maat S genomen, maar ik denk eraan om toch ook een maat M te kopen, omdat het lekken misschien toch is veroorzaakt door het dragen van de onjuiste maat? I’m not sure… Hebben jullie ervaring hiermee?

De ‘lichtere’ dagen 
Na een aantal dagen tamponsgebruik, had ik zin om weer de cup te proberen. Klinkt best gek, maar ondanks dat het dus een paar dagen niet goed is gegaan, herinnerde ik me wel wat ik er zoveel fijner en comfortabeler aan vond; namelijk het meer relaxt-en vrijheids gevoel! Dus ik heb de tampons weer opzij geschoven en de menstruatiecup te voorschijn gehaald. Ook tijdens deze dagen merkte ik weer dat de cup niet alles voor 100% opving, maar voor deze lichtere menstruatiedagen is dat meestal niet een al te groot probleem. Wel droeg ik voor de zekerheid wat meer zwart haha! Ook tijdens deze lichte dagen zit de cup weer prima en voelde ik het niet zitten.

Eindoordeel? ★★★★

De menstruatiecup: ik geef hem nu vier sterren en die zijn niet perse voor dit merk of het model trouwens, maar gewoon voor de menstruatiecup in het algemeen, want ik kan deze (nog) niet met andere cups vergelijken. Ik had voorheen niet echt verder gekeken naar deze optie, maar ik ben blij dat ik het toch heb geprobeerd. Het enige wat ik lastiger vond en nog steeds vind, is kiezen welk model je neemt en vooral welke maat. Op internet worden wel verschillende tips gegeven over hoe je jouw maat zou kunnen bepalen, maar toch vind ik dat lastig. Dat ik nu een nieuwe moet/wil kopen brengt mij namelijk op een totaalbedrag van zo’n €30,00 (exclusief verzendkosten) waar ik ook een aardig aantal pakjes tampons van had kunnen kopen. Maar goed, kijkende naar de langere termijn, ben je echter nog steeds goedkoper uit met de menstruatiecup, omdat deze zo’n 5 tot 10 jaar mee gaat – én laten we niet vergeten dat de cup ook nog eens beter voor het milieu (en je lichaam?) is.

Ik lees trouwens ook dat er wordt geadviseerd om de cup minstens 3 cyclussen te proberen (ik heb er nu dus eentje gehad) en dat je dan pas echt kan beslissen of het wel of niet wat voor je is. Het is namelijk toch even wat meer oefenen en wennen dan een maandverbandje of tampon. Dus ja, ik geef het zeker nog een go (ook omdat ik door de waarschijnlijk verkeerde maat, de cup nog niet volledig heb kunnen testen) en ik ben er bijna zelfs excited om. Jeetje… ik ben een rare haha!

Ben jij al bekend met de menstruatiecup? Wat voor product gebruik jij?

Liefs, Larissa
@larissaverbon

Deze Oreo en brownie cheesecake moet je echt proeven
Nog nooit heb ik ooit...
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

40 Reacties

  1. Liset
    1 mei 2017 / 08:08

    Ik heb zelf ook pas een maand een cup, dus heel veel ervaring heb ik niet, maar ik heb allerlei youtube video’s en artikelen gelezen. Ik las daar dat de small cups meestal gebruikt worden door hele jonge meiden die nog geen seks gehad hebben (omdat je dus nog groeit etc ben je dan wat smaller). Dus misschien is de s dan inderdaad wel te klein voor je en lek je daardoor. Ik heb in elk geval de meluna m en ik heb geen lekkage gehad, behalve de eerste dag toen ik hem niet goed had “uitgeklapt”. Ik hoop dat je de oplossing vindt: maar zeker even cute cotton mailen, zij helpen je echt heel goed met vragen! Want wat een verademing, die cup, ben er zo blij mee!

    • Larissa
      Auteur
      1 mei 2017 / 10:18

      Jaa, ik denk zeker dat je gelijk hebt! Ik ben bij het bestellen gewoon een beetje (te) voorzichtig geweest en heb ook daarom een kleinere maat gekozen. Het zag er allemaal toch wat reusachtiger uit als andere producten haha. Maar gelukkig kan ik deze dan straks gewoon afwisselen en gebruiken op de lichte dagen, en hoef ik hem niet weg te gooien ofzo! :) Fijn om te lezen dat je er ook zo tevreden over bent en de webshop ook kent!

      • Liset
        1 mei 2017 / 18:05

        Haha ja snap ik hoor. Toen ik ‘m uit pakte dacht ik ook wel een beetje ‘woah moet dit passen?’, maar if it fits it sits ;-). En ik denk zeker dat afwisselen een goede optie is. Ik zag hieronder al het youtube kanaal van Precious Star Pads voorbij komen, dat is er inderdaad een die ik heel veel bezocht heb, want zij vertelt ongeveer alles over die cups en zij vertelt ook dat ze ze afwisselt.

  2. Lou
    1 mei 2017 / 08:38

    Ik had hetzelfde qua doorlekken met de normale meLuna cup. Heb inmiddels de ‘sport’ variant gekocht die een stuk stugger is en dus makkelijker uitklapt en daarmee gaat het een stuk beter!

  3. 1 mei 2017 / 08:42

    Ik heb zelf de mooncup gekocht, ongeveer een maand geleden. Helaas werkt dit bij mij echt totaal niet, dus ik zou nu wel graag de meluna willen testen. Die schijnt een stuk flexibeler en fijner te zijn.

    • Larissa
      Auteur
      1 mei 2017 / 10:19

      Aah ja! En hij is ook bijna de helft vd prijs van de Mooncup dacht ik :)

  4. 1 mei 2017 / 08:45

    Goed artikel! Ik zit zelf ook een cup te overwegen dus ben hier blij mee! Ik kan je het YouTube kanaal van Precious Stars Pads van harte aanbevelen. Is een heel jong meisje met super duidelijke en informatieve video’s over ongeveer iedere vraag die je over cups zou kunnen hebben. Ook vergelijkingen, info over cervixhoogte etc., Sowieso tof om te zien hoe zo’n jong meisje zo makkelijk praat over dit soort onderwerpen :)

    • Larissa
      Auteur
      1 mei 2017 / 10:19

      Dankjewel! Ik was haar inderdaad ook op Youtube tegengekomen, ze heeft er echt enooorm veel info op staan :)

  5. 1 mei 2017 / 09:26

    Wat handig zo’n review! Nu ik hoor dat je die cup heel lang kan dragen word ik ineens wel enthousiast. Het lijkt me wel heel vervelend dat je dan doorlekt, maar hopelijk komt dat inderdaad door de maat van de cup. Het klinkt namelijk vrij ideaal! Wel zou ik een beetje bang zijn dat ik die cup kwijtraak, ik raak altijd echt in paniek als dat gebeurt met een tampon… Malou x

    • Larissa
      Auteur
      1 mei 2017 / 10:21

      ‘kwijt raken’ is mij nog niet gebeurd, maar het was meer dat ik er geen grip meer op kon krijgen omdat ik ’em er zo scheef in had gedaan dat hij er gekanteld in zat haha ? Maar het is inderdaad wel een kwestie van wennen :)

  6. 1 mei 2017 / 09:37

    Ik gebruik al een flink aantal maanden de menstruatiecup, en kan beamen dat je echt de drie maanden nodig hebt om te wennen. In het begin lekte het bij mij ook omdat het me niet altijd lukte om hem open te laten vouwen binnen, ookal dácht ik dat hij goed zat. Ik ben hem toen anders gaan vouwen (opzij omklappen in plaats van naar binnen toe) en dat hielp enorm, sindsdien heb ik niet meer gelekt. Het verwijderen is bij mij ook nog wel een dingetje geweest omdat hij bij mij de neiging heeft omhoog te kruipen, maar ook het verwijderen lukt me nu altijd binnen een paar seconden. Geef het zeker nog een kans want het is zó de moeite waard! Ik verschoon hem trouwens altijd boven de wc, onder de douche is best heftig inderdaad :P Ik heb trouwens heel veel gehad aan de video’s van “Precious Stars Pads” op YouTube, die heeft voor alle cup vragen een antwoord en voor alle problemen een oplossing, echt een aanrader.

    • Larissa
      Auteur
      1 mei 2017 / 10:23

      Dankjewel voor je reactie!! Jaa, ik ga het zeker nog meerdere kansen geven hoor, het is echt een stuk fijner en zeker gewoon een leer/wen proces :) Ik heb de cup nog niet verschoont op de wc, maar ik ga dat zeker ook nog eens proberen en kijken of het dan wat minder heftig is in m’n ogen haha. Precious Star Pads is inderdaad een heel handig Youtube kanaal, ik ga haar nog even linken in dit artikel thanks!!

  7. 1 mei 2017 / 10:37

    Wat knap dat je dit deelt en durft te delen. T is wel wat persoonlijks. Ik denk dat ik toch maar liever de tampons ga gebruiken. Zo’n ding is niet niks en ik vind het nog best intimiderend (ben 15 dus vandaar).
    Liefs,
    Elles

    • Emma
      1 mei 2017 / 11:41

      Hey Elles, ik ben 27 en ik vond het zelfs nog intimiderend ;) Maar nu ik eraan gewend ben wil ik niet anders meer en vind ik het heel jammer dat ik het niet eerder heb geprobeerd!

      • Larissa
        Auteur
        1 mei 2017 / 11:48

        Helemaal eens met Emma! Het is ergens inderdaad wel een gek idee, maar als je er langer over nadenkt is een tampon eigenlijk nog vreemder. Eerlijk gezegd had ik na het aanschaffen van deze cup meteen iets van ‘hier ga ik geen post of video over maken, echt niet!!!’ en hier heb ik dan toch een heeeel aantal woorden getikt… Het heeft het hele menstruatie-plaatje ineens veranderd voor mij! :)

  8. Denise
    1 mei 2017 / 11:12

    Wat een goede review!
    Ik zat er ook over na te denken…
    Ik heb alleen het probleem dat ik een vrij ”heftige” ongesteldheid heb.
    Misschien TMI haha, maar is je ongesteldheid gemiddeld, vrij heftig of juist niet zo veel?

    X

    • Larissa
      Auteur
      1 mei 2017 / 11:49

      Dat zou volgens mij geen probleem hoeven te zijn, er zijn verschillende cups en groottes en ik geloof dat er zelfs ook merken zijn die hier goed op inspelen! Zelf weet ik er niet zo veel van af, maar ik weet zeker dat je er wat over online zou kunnen vinden. Ik heb zelf een vrij normale menstruatie denk ik :)

      • Denise
        1 mei 2017 / 12:55

        Oké thnx voor je reactie ?

  9. Emma
    1 mei 2017 / 11:29

    Ik ben zo blij om hier een stuk over te lezen, ik raad iedereen aan om een cup te proberen! Ik gebruik de Meluna cup nu een half jaar en ik wil nooit meer iets anders! Ik heb eerst voor maat M gekozen maar die wilde steeds niet uitklappen, daarna ook een maat S besteld en dat gaat een stuk beter. alsnog wel 2 of 3 menstruaties nodig gehad om het echt door te krijgen. Heb ook uit frustratie wel eens een tampon gepakt, maar die heb ik meteen weer weggegooid eigenlijk. Besefte toen pas hoe fijn die cup echt is. Ik voel m niet, ik lek er niet langs, ik vergeet gewoon dat ik ongesteld ben, heerlijk! Het enige moment dat ik er soms langs lek is op mijn zware dagen aan het einde van de dag. Ik test altijd of ie goed is uitgeklapt door m een stukje rond te draaien, als dat heel makkelijk gaat zit ie goed. Als dat niet zo makkelijk gaat is ie niet helemaal goed uitgevouwen (dan kan het dus wel lekken). Ik breng hem ook niet zo ver in als een tampon, het knopje van de cup verdwijnt net zeg maar (ongeveer 1 cm denk ik). Maar alle lichamen zijn natuurlijk anders dus alleen jij kan testen wat goed werkt ;)

    • Larissa
      Auteur
      1 mei 2017 / 11:51

      Haha en ook in deze comment van je kan ik me weer helemaal in vinden! Fijn om te lezen dat jij er ook wel een aantal menstruaties aan moest wennen en ik geloof dat hij bij mij op dezelfde plek zit :) Thanks!!

  10. 1 mei 2017 / 12:16

    Zit er ook aan te denken een cup te bestellen. Vooral omdat je hem langer in kan houden. Ik ben ook zo’n iemand die wel eens vergeet dat er nog een tampon in me zit.. niet goed!

  11. 1 mei 2017 / 13:52

    Hopelijk komt dat doorlekken inderdaad door de maat van de cup. Ik ben hier zo ontzettend benieuwd naar. Ik denk dat ik er maar eens eentje aanschaf als mijn doosje tampons leeg is, want ik stel het al lang genoeg uit!

  12. 1 mei 2017 / 15:11

    Interessant! Ik had er weleens van gehoord, maar er nog nooit een geprobeerd. Wat balen dat je de laatste dagen lekte, dat lijkt me echt vervelend. Verder klinkt het eigenlijk best prettig! Wellicht dat ik het ooit eens ga proberen :)

  13. Anna
    1 mei 2017 / 17:12

    Mij lijkt zon cup ook fijn. Alleen ik durf het niet te kopen.
    Omdat ik tampons nooit goed in krijg. (ja probeer het nu al 8 jaar). Dus gebruik altijd maandverband.

  14. Merel
    1 mei 2017 / 18:35

    Hallo,

    Weet je zeker dat de cup uitgeklapt was wanneer ingebracht? Dat kan je checken door er met je vinger langs te gaan eenmaal ingebracht.

    Afspoelen met koud water van te voren en het zorgen dat er een luchtgaatje in de vouw zit wil ook nog wel eens helpen!

    • Larissa
      Auteur
      1 mei 2017 / 23:02

      Ja, ik voel er wel elke keer langs en dan lijkt hij wel helemaal open te zijn geklapt. Maar ik moet inderdaad even opletten of ik het gaatje in de vouwrand heb, dat wil ik nog wel eens vergeten! :)

  15. 1 mei 2017 / 19:24

    Wat tof dat je het geprobeerd hebt. Ik heb zelf al sinds een dik jaar een divacup en ben er super tevreden van. Het is idd zo fijn om je gedurende de dag geen zorgen meer te moeten maken. Als je bang bent om te lekken kan je eventueel wel een inlegkruisje erbij gebruiken?!
    De cup moet goed vacuüm zuigen, ik doe dat door die zoals jou te vouwen en dan in te brengen. Nadat je die hebt ingebracht draai je een kwartslag en dan voel je hem als het ware openklappen. Soms gebeurt dat niet meteen, maar kan je hem een tijdje later voelen openklappen (heel grappig gevoel vooral als je het niet verwacht). :D

  16. Geanne
    1 mei 2017 / 20:08

    Ik heb nu 2 maanden een cup van organi cup. Ik kon kiezen uit twee maten: onder de 30 en niet bevallen of wel bevallen. Ik heb hier totaal geen problemen mee en als ik doorlek zit hij niet goed, ik vind het nog niet wennen dat je ziet wat je opvangt, maar het is wel fijn dat je er niet meer aan hoeft te denken zoals bijvooorbeeld op een festival oid

  17. Ilona
    1 mei 2017 / 20:17

    Ik denk dat ik mezelf wel een ervaren cup gebruiker mag noemen na 7 jaar. Ik heb inmiddels mijn 2e cup mijn mooncup na 5 jaar maar eens vervangen door de yuukie cup. En moet zeggen vind de 2e fijner waarom geen id eigenlijk. Wat helpt is als hij erin zit. Ok sorry dit word misschien wat gedetallieerd. Je vinger ernaast helemaal naar binnen brengen tot de verdikte rand en een rondje eromheen draaien. Dan weet je zeker dat hij goed vaccuum zit. Ik gebruikte in het negin ook vaak inlegkruisjes voor de zekerheid. Toen ik eenmaal gewend was dacht ik echt waarom heb ik dut nu pas ondenkt. Mijn moeder is ook besmet door t cupvirus en zei het zelfde waarom nu pas.
    Ow en met schoonmaken cup vol waren je hand erop omdraaien en goed knijpen om de gaatje leeg te houden dat kan ook problemen geven.

  18. 1 mei 2017 / 21:48

    Wat een goed stuk Larissa! Ik heb de cup naar aanleiding van de vlog van Vera Camilla aangeschaft. Eerst eentje met een steeltje, maar ik liep zó te klooien met hem eruit halen. Daar heb ik een vraagje over: krijg jij hem zeg maar met twee vingers te pakken? Bij mij is dat dus echt godsonmogelijk en ik was de eerste paar keer dan ook echt een halfuur bezig met hem eruit halen.

    Verder vond ik het net zo prettig en fris voelen als jij beschrijft, en had ik met die cup (de Organicup) ook geen last van doorlekken. ik heb het ook mijn hele menstruatie volgehouden. Helaas ben ik hem in een hotel kwijtgeraakt (hij was schoon hoor haha) en ben ik daarna voor de Meluna gegaan, met een ringetje in de hoop dat deze beter te verwijderen was.

    Dat was dus niet het geval, want het topje van je vinger past nooit in dat kleine gaatje dus ook dit was klooien met eruit halen. En verder had ik dus hetzelfde als jij! het lekken, zo vervelend. Je kunt er dus niet van op aan. ik had zelf het gevoel dat deze cup ging kantelen van binnen, en dat het er daarom langs liep. daarbij was hij minder mooi rond dan de organicup, meer ovaal achtig. misschien dat dat ermee te maken heeft? ik ging toen voor tampons voor onderweg en de cup voor thuis, maar kon na een uur al een andere broek aantrekken (terwijl ik echt niet heel heftig ongesteld ben) dus ik heb het nu maar opgegeven.

    Tof dat je zo’n open verhaal hebt geschreven en je eerlijke ervaring hebt willen delen. Ik ben benieuwd of je het nog verder gaat gebruiken, of het dan misschien beter gaat en of je wellicht nog tips hebt? Ik wil het liever nog niet opgeven want ik vind het idee echt top

    • Larissa
      Auteur
      1 mei 2017 / 23:00

      Heee Kelly!
      Nee, ik krijg em ook zeker niet makkelijk te pakken. Ik zie inderdaad vaak wel anderen over het pakken met twee vingers, maar dat lukt mij niet zonder dat ik echt in m’n vel loop te knijpen. Niet zo lekker daar haha! Ik kan meestal wel net een deukje in de onderkant van de cup drukken en dan op een gegeven moment met m’n duim het knopje van de cup grijpen. Maar het is nog wel wat gehannes, hopelijk gewoon beginners-gedoe hehe!
      Ik twijfel ook over wat er nou bij mijne fout gaat, ik merk inmiddels dat hij niet meer rond is maar wat smaller is geworden maar ik voel wel elke keer of hij helemaal is open geklapt en dat is wel het geval!
      Maar ik ga zeker niet opgeven hoor, ik ga gewoon een andere proberen want dit vind ik desondanks toch wel echt ideaal!

  19. Marlies
    8 juli 2017 / 21:53

    Hee Larissa!
    Ik vroeg me af of je een keer een update kunt geven? Gebruik je hem nog steeds? Zo ja, wordt het makkelijker na een paar maand? Ben heel erg aan het twijfelen om er ook een te kopen, want het lijkt me veel handiger dan tampons. Helemaal nu de vakantie er aan komt!

    • Larissa
      Auteur
      9 juli 2017 / 10:33

      Hi Marlies,

      Ja dat wil ik zeker doen, ook vooral omdat ik hier in dit artikel dus nog niet de juiste maat had!
      Komt er zeker aan en ga hem nu nog hoger op het to do lijstje zetten :)

      • Marlies
        9 juli 2017 / 18:19

        Fijn! Ben benieuwd!!

  20. natasja
    24 oktober 2017 / 19:19

    ik durf zo cup niet te gebruiken ik gebruik zelf wel tampons
    maar het idee dat er geen touwtje aanzit en las dat je er met je vingers in je vagina moet zitten om het eruit te krijgen is voor mij gedoe en durf dat niet ik heb zelf het keer geprobeerd maar hij floepte er gewoon uit steeds ik vind het ook vies idee dat je het kan herbruiken steeds maar hoe moet je dit nou inbrengen met je been op de wc lukt mij niet

  21. 18 december 2018 / 14:25

    Ik heb onlangs de Meluna M soft besteld. Ik ga deze zeker uitproberen voor mijn menstruatie begint (nog 4 dagen). Vind het een interessant artikel, en hier heb ik zeker wat aan. Alleen het verschonen lijkt me een beetje lastig omdat ik vaak in de ochtend vroeg douche en in de middag niet weer ga douchen.. Dus dan zal het oefenen op de wc zijn.

@Endlessweekendnl

8   308
3   242
6   268
6   131