Mijn eerste analoge foto’s met de spiegelreflex camera!

Een tijdje geleden vertelde ik dat ik de analoge spiegelreflex camera van m’n vader had overgenomen en dat ik wat struggles had met het eerste rolletje. Inmiddels heb ik het tweede rolletje volgeschoten én ook laten ontwikkelen dus dat was super leuk om terug te zien! Het leek me leuk om een paar van deze foto’s met jullie te delen, ze zijn zeker niet perfect maar alsnog wel erg leuk om te zien denk ik!

Ik heb trouwens geen een van de foto’s in dit artikel bewerkt qua kleuren, dus sommigen zullen iets donkerder zijn dan ik normaliter zou plaatsen maar dan zie je precies hoe ze zijn gelukt.

Volgens mij is dit een van de eerste foto’s die ik op het rolletje heb geschoten en maakte ik deze toen ik de fotowinkel in Utrecht uitstapte. Ik was langs geweest om hulp te vragen met mijn camera (omdat het opwinden van het eerste rolletje niet goed ging, er blijkt een klein mankement te zijn aan de camera waar ik voortaan rekening mee moet houden) en toen hebben we meteen een nieuw rolletje erin gestopt. Zo grappig om te zien hoe ‘vintage’ deze foto meteen aan voelt, terwijl hij slechts enkele maanden geleden is geschoten!

Mijn planten kinderen! Ik merk dat ik soms wel zoekende ben naar een ‘onderwerp’ voor m’n foto, omdat ik eigenlijk zo snel mogelijk een rolletje weer wil vol schieten om te laten ontwikkelen. Die ongeduldigheid (wat duidelijk komt door de technologie van nu!) moet ik proberen los te laten als het om analoge fotografie gaat haha, anders krijg ik straks alleen maar foto’s van m’n planten en andere ‘makkelijke’ foto objecten haha

Een tijd geleden postte Tara en ik dit artikel online op onze blog en diezelfde dag maakte ik ook deze foto. Die herfst-kleuren blijven echt prachtig, zowel op digitale foto’s als op analoge foto’s!

En eentje van Tara zelf ook, ik vind de kleuren wat doffer geworden wat jammer is maar verder had ik de scherpte wel best goed ingesteld haha!

Deze foto vind ik qua kleuren ook wel heel mooi geworden.

Deze vind ik ook super gaaf gelukt! Deze schoot ik bij een hamburgertent Die Fette Kuh in Keulen, mocht je van hamburgers houden dan is dit echt een aanrader. Hier heb ik de lekkerste hamburger OOIT gegeten. Verder is Keulen ook een hele leuke stad om te bezoeken :)

Mijn ooms en vader druk bezig met de sate tijdens een familie verjaardag.

Lieve Arwen, ik vind deze foto ook echt super leuk gelukt! Ik heb er ook nog eentje waar je haar vanaf de voorkant geposeerd ziet, maar wegens privé redenen houd ik die liever offline en stiekem vind ik deze toch ook veel leuker en meer zeggen.

Ook mijn vriend moest even model staan, die er stiekem geen zin in had volgens mij. Toch plaats ik hem lekker in dit artikel want ik ben wel heel blij dat ‘ie gelukt is!

Nog zo’n random foto… maar wel heel cool! Ok, de onderwerpen en dingen in m’n foto’s mogen wel wat spannender worden haha. I’m working on it!

Een van de prachtige zonsondergangen die ik vanuit mijn flat kan zien, aah love it! Ik zag dat ik blijkbaar 3 foto’s hiervan had gemaakt en dit is de beste. Nu ik dan 3 soort van dezelfde foto’s terug zie, merk ik ook dat ik ook hier weer iets te spontaan en roekeloos bezig was. Is toch zonde van het rolletje en het geld, dus hier ga ik zeker van leren.

Hierboven zie je Clarence, de kat van Serena. Hij is echt een perfect model want hij kijkt altijd zo droevig en tegelijk kan ook hij goed stil zitten haha want ik ben echt langzaam achter de camera. Ben blij dat deze zo goed gelukt is, ook qua scherpte diepte!

Oké, nog eentje van dit mooie modelletje maar nu dan verticaal geschoten. Hij had wat lichter ingesteld mogen worden, maar alsnog vind ik ’em goed gelukt!

Deze vind ik ook echt zo leuk, ik merk dat er wat meer gevoel naar voren komt wanneer je analoge foto’s terug kijkt vind je ook niet?

Questions & Answers

Hoe kom je aan zo’n camera?

Er is een grote kans dat op de zolder van je (groot)ouders zo’n prachtige camera te vinden is! Mijn vader had deze namelijk nog liggen, inclusief verschillende lenzen wat echt super leuk is. Daarnaast bestaan er in de meeste grote steden ook speciale fotografie winkels die ook dit soort camera’s verkopen. En vergeet ook zeker niet om kringlopen bij jou in de buurt te bezoeken, die hebben soms ook camera’s liggen – vaak is het niet zeker of ze nog werken maar de prijzen liggen hier wel wat lager waardoor je de gok kunt wagen.

Waar ontwikkel je je rolletje?

Ik heb mijn rolletje naar de Kruidvat gebracht omdat ik daar op dat moment het dichtstbij in de buurt was en ik dit vroeger met van die wegwerpcamera’s ook deed. Helaas was er een mega achterstand opgelopen, waardoor ik uiteindelijk na 5 keer teruggaan in 2 maanden tijd (!) eindelijk mijn foto’s terug heb gekregen. Ik denk dat ik echt dikke vette pech had, maar ik ga de volgende keer ook eens Hema uitproberen die heeft ook al een hele tijd de fotoservice. Verder zijn er volgens mij ook speciale zaken waarbij je je foto’s nog sneller terug kunt krijgen (in een aantal uur al) maar daar moet je wel extra voor betalen en aangezien het al niet geweldig goedkoop is (toch nog 0,50 per foto) weet ik niet of ik het dat waard vind. Er zijn vast ook nog andere plekken en mogelijkheden om je foto’s te ontwikkelen, dus mocht je die willen delen in de comments – please do!

Een nieuw rolletje kan je weer kopen bij Kruidvat, Hema, speciale fotowinkels of bijvoorbeeld bij de DM in Duitsland. Ik kreeg van m’n volgers de tip om daar rolletjes te kopen, omdat ze daar heel goed geprijsd zijn en per setje van 3 stuks gaan. Ik durf niet meer uit m’n hoofd te zeggen hoeveel ik nou heb betaald (ik had een notitie met mijn tips aangemaakt maar die ben ik kwijt geraakt!) maar ze zijn daar inderdaad veel voordeliger dus dat is echt een top tip!

Hoe werkt het?

Ik ben totaal geen pro en heb er eigenlijk ook weinig verstand van, dus als je echt wilt weten hoe het werkt en hoe je ermee moet beginnen dan zou ik daar even video’s van op Youtube opzoeken. Hoe ik een rolletje erin moet zetten en verwijderen, heb ik zelf ook via een tutorial op Youtube geleerd haha! Verder is het ook erg leuk en handig om bij een fotowinkel langs te gaan. Toen ik ontdekte dat er iets mis was met mijn camera, heb ik wat winkels afgebeld in Utrecht en ben ik uiteindelijk terecht gekomen bij Foto Film Office op de Biltstraat waar een echte kenner en gepassioneerde man werkt die me ook met veel plezier kon helpen en adviseren. Super leuk is dat! De lichtmeter van mijn camera is overigens wel kapot (hij werkt ook niet na er een nieuw batterijtje in te stoppen helaas) dus daar gebruik ik de app Lux voor op mijn telefoon. Als ik via de app mijn camera ergens op richt (en de instellingen van mijn analoge camera heb ingesteld) dan laat de app mij weten hoe ik mijn camera moet instellen om niet een over- of onder belichte foto te krijgen. Ik denk dat ik hier over een tijdje beter in ben om dit met eigen oog en gevoel te doen, maar tot die tijd werkt een extra app wel heel fijn!


Dat waren een paar foto’s uit mijn fotorolletje, ik vind het echt super leuk om ze zo in handen te kunnen hebben en ben ook heel blij dat ik bij m’n bestelling een cd-rom kreeg waardoor je ze ook meteen digitaal hebt. Ik was eerlijk gezegd helemaal vergeten dat je die erbij krijgt en zat al te denken bij wie ik ze kon laten inscannen haha. Toch wat moderner dan ik dacht! Op dit moment heb ik al enkele foto’s geschoten op mijn derde rolletje, maar ik heb met mezelf afgesproken dat ik gewoon wat geduldiger moet zijn zodat ik ook echt boeiende foto’s maak en dat het ‘snel, snel, snel’ gevoel een beetje los gelaten wordt. Maar goed, dat wordt lekker oefenen en proberen de komende tijd!

Maak jij wel eens analoge foto’s? En houd jij je een beetje bezig met fotografie?

Liefs, Larissa
@larissaverbon 

Weekly Snaps #121
Weekly Snaps #120
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

11 Reacties

 1. 27 februari 2019 / 14:26

  Toffe foto’s! Mooi scherp ook! Ik fotografeer zelf heel veel analoog, mijn hele blog gaat er zelfs over, maar dat wist je waarschijnlijk al, we hebben regelmatig op Instagram via DM over analoge fotografie gesproken haha!

  Dat snel je rolletjes willen volschieten herken ik wel van toen ik net was begonnen. Je bent dan zo enthousiast en nieuwsgierig! Als je eenmaal een paar rolletje hebt volgeschoten dan ga je vanzelf meer tijd nemen. Althans, zo is het bij mij wel gegaan,

  Leuk dat je ook zo enthousiast bent over analoge fotografie en ik ben benieuwd naar je volgende rolletjes :) -x-

 2. 27 februari 2019 / 15:24

  Ik vind de foto’s evengoed wel heel leuk gelukt moet ik zeggen, echt die vintage look & feel wordt wel overgebracht zo.

 3. 27 februari 2019 / 16:34

  Dit is zo ontzettend leuk! Ik krijg gelijk zin om ook analoog te gaan fotograferen, ga eens een keer de zolder doorzoeken. Trouwens: terwijl ik deze reactie typte keek mijn moeder even in de kast en vonden we 3 (!) analoge camera’s! YES!

 4. 27 februari 2019 / 18:45

  Jaaa super leuk! Ik heb ook zo’n oudje, maar de lichtmeter doet het ook niet en dat vind ik wel irritant eigenlijk. M’n broer had op een gegeven moment een analoge Canon EOS op de kop getikt, dat is ook leuk! Daar konden gewoon dezelfde lenzen op als op mijn fancy moderne Canon, dus de foto’s werden super mooi.

 5. 27 februari 2019 / 20:15

  Leuk! Ik laat mijn kleurenfoto’s meestal ontwikkelen bij Fotowereld op de Nachtegaalstraat. Die ontwikkelen 1 x per week op een vaste dag (zo uit m’n hoofd de dinsdag volgens mij), dus je weet altijd precies wanneer je je foto’s kunt verwachten, vind ik wel fijn altijd! En gewoon lekker blijven schieten inderdaad, hoop dat je er nog veel plezier aan gaat beleven :)

 6. Rita
  27 februari 2019 / 20:46

  Leuke foto’s Larissa! En ja, je moet per foto wel de tijd nemen, want je kan ze niet zomaar even snel van de camera verwijderen. Top dat je dit weer oppakt.

 7. Manon
  1 maart 2019 / 08:40

  Ah, ik reageer eigenlijk nooit. Maar die laatste foto vind ik zó leuk! Zoveel geluk straalt er vanaf.

 8. Denise
  1 maart 2019 / 11:23

  Heel gaaf!
  Ik vind tastbare fotos ook zo leuk!
  Ben benieuwd naar merrdere fotos:)

  X

 9. Vera
  1 maart 2019 / 12:06

  Zo leuk! Ik zat al op dit artikel te wachten haha. Ik heb zelf in december een anologe camera met extra lens (een pentax) op marktplaats op de kop getikt, heb nog geen tijd gehad om helemaal uit te zoeken hoe die werkt maar hopelijk zal daar van de zomer verandering in komen. Tof om te zien hoe jij dit doet, krijg er al helemaal inspiratie van!

 10. Inge
  4 maart 2019 / 13:26

  Wat super leuk zeg!! je inspireert mij om ook naar zo’n camera op zoek te gaan en gewoon eens te gaan proberen!

 11. 12 maart 2019 / 17:58

  Oh had deze blogpost even gemist en dat terwijl ik er op aan het wachten was! Analoge fotos zijn echt nog super gaaf. Ik merk met bewerken dat ik altijd naar die vibe neig.
  Mijn favorieten fotos uit deze serie zijn:
  -De planten, want ja planten zijn gewoon heel cool!
  -De Hamburgertent, deze is super cool omdat het raam onscherp is en de straat scherp.
  -Arwen, zegt idd meer dan de standaard frontal shot. Nu kan men z’n eigen fantasie erbij bedenken.
  -Ja Clarence! Maar dat zijn toch ook wel de uber Instagrammable katten die van Serena ;)
  En da laatse en mijn persoonlijke fave: Die van je raam. Hij heeft een soort onbdedwongen still live vibe. Het contrast van het licht vanuit het raam maakt het ook helemaal af.
  Goeg gelukt hoor voot je eerste analoge experience! Wat ik alleen nergens terug kon vinden is welk model camera het precies is en wat voor een lens erbij zit.
  Mijn analoge camera staat al jaren als versiering in een kast maar heb echt zin om hem weer te gebruiken, eens kijken wat ik er nu van maak met mijn digitale kennis. Op insta zal ik van analoge kiekjes uit de oude doos plaatsten! En je mag mij ook altijd vragen stellen hoor fotografie! Liefs, Tani

@Endlessweekendnl

7   287
3   236
4   261
6   127