Mediteraanse Spelt Pasta

Wat is er heerlijker dan een super lekkere (en gezonde) pasta die je in een handomdraai maakt? Ook hoef je er maar 1 pan voor vies te maken! Dit mediteraanse spelt pasta gerecht is lekker fris, licht en super smaakvol. Ik gebruik in dit recept spelt pasta, maar wat is spelt nou eigenlijk?

Als we het hebben over spelt dan hoor ik vaak een hele hoop dingen. Om het maar kort samen te vatten: spelt bevat gluten en het is daarom wel verstandig dat mensen met een glutenintoleratie dit laten staan. Daarnaast is spelt is niet lichter verteerbaar dan bijvoorbeeld tarwe, zoals sommigen wel beweren en daar is ook geen wetenschappelijk bewijs voor. Maar, het is wel een mooie en gezonde graan die al goed gewaardeerd werd door de Romeinen vroeger en het bevat koolhydraten, eiwitten, mineralen, vitamines en vezels.

SpeltPasta_1

Laatst kreeg ik persbericht over de nieuwe speltpasta’s van Grand’Italia binnen en die wilde ik graag proeven, want thuis eten wij eigenlijk alleen normale ‘witte’ pasta gemaakt van tarwe. De granen lijken op elkaar, maar deze penne en spaghetti op basis van spelt is 100% volkoren. Dat kan je wel een beetje zien aan het bruine uiterlijk en ik was heel erg benieuwd naar de smaak, want het zou een subtiele nootachtige smaak hebben. De speltpasta’s Grand’Italia zijn verkrijgbaar bij onder andere Jumbo, Deen, Coop, Boon en Hoogvliet (prijs €2,99 voor 500 gram). Voor dit recept heb ik de spelt penne gebruikt, maar je mag elke pasta gebruiken die je maar wilt voor dit recept natuurlijk.

SpeltPasta_2

Ingrediënten:

 • (spelt) penne
 • olijfolie
 • handje spinazie
 • 1 knoflook teentje
 • 4 zongedroogde tomaatjes
 • 1 flinke eetlepel pesto
 • sap van een halve citroen
 • feta
 • peper

Wat moet je doen?

 1. Kook de pasta al dente en giet deze af.
 2. Zet de pan terug op het vuur en voeg hieraan een scheutje olijfolie toe, voeg vervolgens de spinazie, knoflook en zongedroogde tomaatjes toe. Goed omroeren totdat de spinazie geslonken is.
 3. Voeg de pesto toe en knijp een halve citroen uit.
 4. Bak de feta kort in een pan met wat olijfolie en laat deze afkoelen.
 5. Voeg versgemalen peper toe naar smaak. Verkruimel de feta over de salade heen en hussel alles goed om.

Enjoy!

Lust je geen spinazie? Vervang dit dan voor bijvoorbeeld bimi of groene asperges! 

SpeltPasta_3

Begin met het koken van de pasta!

SpeltPasta_5

Als je wilt kan je dezelfde pan gebruiken, ik heb hierin een scheutje olijfolie gedaan en daarna de spinazie en de tomaatjes.

SpeltPasta_6

Daarna ook nog de pesto en citroensap. Pers de citroen beetje voor beetje uit en proef tussendoor of je het lekker vindt.

SpeltPasta_4

De feta heb ik nog even kort aangebakt in een pannetje om het te verwarmen, omdat de smaken dan iets meer naar voren komen. Ik vind de feta zo veel lekkerder dan rechtstreeks uit de verpakking. De feta gaat een beetje smelten maar als het afkoelt, kan je het weer kruimelen.

SpeltPasta_7

Vervolgens roer je ook de feta door de pasta heen en het is klaar! Ohja, vergeet geen zwarte peper toe te voegen voor wat smaak, zout is niet nodig vanwege de feta!

SpeltPasta_9 SpeltPasta_8

Als ik heel eerlijk ben dan vind ik dat deze pasta er niet super aantrekkelijk uitziet, maar hij is wel onwijs lekker! De spelt pasta smaakt niet heel anders dan een witte pasta, maar misschien inderdaad iets nootachtiger. Hoewel het een volkoren pasta is, proef je dit niet zo en dat vind ik wel prettig. Soms smaken volkoren pasta’s mij iets te ‘gezond’ en voelen ze te hard aan, maar dat is niet het geval met deze pasta. Voor mij is de spelt pasta daarom een topper!

Je kunt veel van de ingrediënten vervangen als je ze niet lust, maar ik vind wel dat de feta, pesto en de zongedroogde tomaatjes dit gerecht zijn smaak geven, dus houd die er dus het liefst in! Verder heb ik geen extra zout toegevoegd want dat was echt niet nodig. Laat je me weten wanneer je dit recept ook hebt uitgeprobeerd? En mocht je een foto delen voeg dan de hashtag #kittehscupcakes toe, dan kan ik je foto zien! :-)

Waren jullie al bekend met de spelt pasta’s? En eet je wel eens spelt brood?

xoxo Tara
@taraverbon

Vlog Vrijdag #34 - Fietsen en celebs gespot!
New In + winactie!
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

29 Reacties

 1. 13 augustus 2015 / 10:43

  Dit recept ga ik écht een keer proberen! Thanks meiden! Hij lijkt me ook best lekker zonder de feta. X

 2. 13 augustus 2015 / 10:45

  Wat een leuk artikel! Ik koop deze (penne) pasta eigenlijk al een hele lange tijd. Alleen mogen de prijzen van mij wel wat lager worden, want in verhouding met de normale pasta’s is het wel heel duur. Ook eet ik altijd speltbrood!

  • 13 augustus 2015 / 13:41

   Hi Fleur, oh! In het persbericht stond dat de pasta pas sinds eind juli/begin augustus te koop was! De prijs is wel hoog ja, maar omdat spelt qua voedingswaarden niet veel verschilt met tarwe zou ik het misschien gewoon af en toe nemen als een ‘speciale’ pasta

 3. 13 augustus 2015 / 11:40

  Lijkt me erg lekker! Ik ben echt dol op pasta!

  • 13 augustus 2015 / 12:17

   Zeker een keertje het recept proberen dan! :D

 4. Elise
  13 augustus 2015 / 12:26

  Dat ziet er heerlijk uit! Ik ben alleen allergisch voor pesto. Kan ik het het beste weglaten? Of heb je misschien een tip ter vervanging?
  Liefs Elise

  • 13 augustus 2015 / 13:39

   Hi Elise, waarvoor ben je precies allergisch dan? Anders misschien olijventapenade of in ieder geval basilicum blaadjes.

   • Elise
    13 augustus 2015 / 22:10

    Ik ben allergisch voor cashewnoten, maar gewoon basilicum blaadjes lijkt me ook wel lekker inderdaad! Thanx

    • 14 augustus 2015 / 08:45

     Er zitten eigenlijk geen cashewnoten in pesto (of misschien zit het er soms in?), je kunt ook eventueel zelf pesto maken, dan weet je zeker wat er allemaal in gaat!

 5. 13 augustus 2015 / 13:00

  De pasta vind ik er goed uit zien en met zo’n lekkere ingrediënten moet deze combinatie gewoon weg top zijn.
  xx

 6. 13 augustus 2015 / 13:24

  Ziet er juist heerlijk uit, krijg meteen zin in pasta! Heb deze pasta nog nooit geprobeerd.

 7. 13 augustus 2015 / 23:57

  Oh wauw, hier word ik ook op dit tijdstip zo ‘s avonds laat best wel hongerig van haha.

 8. Kim
  14 augustus 2015 / 09:13

  Lijkt me lekker!
  Klein foutje: je hebt de feta “aangebakt” zeg je, dit moet “aangebakken” zijn :)

 9. Judith
  14 augustus 2015 / 13:18

  Thanks voor dit recept! Ga ‘m vanavond maken! ;-)

 10. 14 augustus 2015 / 15:46

  Heerlijk! Ik heb het wel eens op van een ander merk. Ik heb nu de neiging gelijk naar de winkel te rennen en alle ingrediënten te halen… haha

  • 14 augustus 2015 / 16:11

   Ok, ik ben dus naar de winkel gerend om alles te halen, haha! Ik heb hier echt zoveel zin in!

 11. 17 augustus 2015 / 19:50

  Jammieee… vooral de gebakken fetakaas. Heel erg maar daar kan ik zo een blok van op haha!

@Endlessweekendnl

7   288
3   237
4   262
6   128