Ik wil meer zijn dan alleen een plaatje!

Een paar maanden geleden heb ik een artikel gepost over het onderwerp ‘bloggen is niet dood’. Ik ga vandaag verder niet in op het ‘waarom niet’ want dat heb ik in dat artikel al voldoende besproken, maar ik wilde wel weer even inhaken op het onderwerp omdat ik even wat kwijt wil over het ‘snelle’ Instagram-wereldje en dat ik vanuit meerdere hoeken ook merkte dat het bloggen door sommigen toch werd gemist en weer is opgepakt! 

Ik weet dat het in deze tijd draait om ‘snel, snel, snel, makkelijk, makkelijk en nog eens makkelijk’. En ik denk dat daarom Instagram zo’n ontzettende hit is. Je opent de app en binnen no time word je op de hoogte gehouden van andermans bezigheden, updates, nieuwtjes, nieuwe trends en ga zo maar door. Je ziet een prachtig plaatje, je slaat hem eventueel op en met een simpele tap op het scherm zie je waar je het item kan kopen. Hups, binnen een 1 minuut kan je een nieuw item in je shoppingmand hebben liggen. Zo makkelijk (en snel) gaat het. Maar om eerlijk te zijn houd ik helemaal niet van die ontzettende snelheid. Ik wil meer van iemand weten en zien en niet in zo’n vogelvlucht zitten. En ik hoop ook dat anderen mij niet alleen als een plaatje en een snelle inspiratiebron willen zien.

Tuurlijk, ik volg ook nog accounts op Instagram omdat ze een prachtige foto’s (dus plaatjes) posten. Dat blijft inderdaad heerlijk om te zien en ook inspirerend. Bij foto’s kijk ik altijd naar de manier waarop er geedit is, hoe het model poseert, hoe de foto is gepositioneerd om er zelf ook nog van te leren. En staat er een hele beschrijving onder, dan kan ik je met waarheid vertellen dat ik deze vrijwel altijd helemaal heb gelezen. Als er een foto in mijn feed voorbij komt dan neem ik er de tijd voor om die te bekijken en druk ik niet met een half oog op het like hartje. Ondanks dat Instagram zo’n ‘snelle’ app is, wil ik gewoon niet dat het een doelloos en snel medium wordt waar alleen op wordt gekeken wanneer je je verveelt. Enne, dat laatste is volgens mij 9 van de 10 keer wel de reden waarom de app geopend wordt.

Denk maar eens aan jezelf, op welke momenten open jij Instagram?

Primark bomberjacket (oud) / Aliexpress cropped sweater / Asos mom jeans / Converse sneakers via Sarenza.nl / Fjällräven Kanken rugtas

Ik wil trouwens helemaal niet bashen op Instagram als app zijnde en alle gebruikers ervan, want Instagram is bij mij nog steeds een hele geliefde app waar ik vrijwel de meeste tijd op doorbreng, maar ik heb al een hele tijd een beetje het gevoel alsof ik de weg kwijt ben daar. Dingen als ‘wat moet ik posten’, ‘wat moet ik niet posten’, ‘wat zal ik eronder plaatsen’, ‘zal ik het in het Nederlands of Engels plaatsen’, ‘wat vinden mijn volgers ervan als ik in het Engels post’, ‘zijn mijn foto’s wel mooi en boeiend genoeg’ en ‘waarom heeft deze foto zo weinig likes gekregen’ zijn voorbeelden van dingen die door m’n hoofd spoken bij het gebruik van deze app. Is dat niet ontzettend heftig? Ik vind het wel wat!

We zijn tegenwoordig zoveel met onszelf én anderen bezig, dat het heel fijn kan zijn om eens in de zoveel tijd wat gedachtegangen van je af te schrijven en anderen ook te laten weten dat jij ook met dingen in je hoofd zit. We zijn gelukkig allemaal niet perfect en hebben helaas niet een zorgeloos leventje zoals we soms wel laten zien aan de buitenwereld op media als een Instagram app.

Dit soort struggles zijn onderwerpen waar ik het ook graag over wil hebben, maar ik vind Instagram niet de plek om het over te hebben. Ik ben vaak namelijk niet zo kort en krachtig – maar dat had je vast al wel door. En ik ben blij om te zien dat er meer influencers zijn die het missen om wat meer diepgang en gedachten kwijt te kunnen. Dat lukt immers niet echt op Instagram, omdat het al snel zo’n enorme lap tekst is dat de meeste volgers gewoon niet willen lezen. Ik heb gewoon een grotere ruimte nodig om mijn gedachtes kwijt te kunnen, zoals op deze blog!


Heb je tot hier gelezen, dan wil ik je echt ontzettend bedanken voor de tijd die je in het lezen van mijn gebrabbel en waarschijnlijk niet perfecte opbouw en volgorde van mijn blogpost. Ik waardeer dat je onze blog leest voor de extra beelden en teksten en dat je me niet alleen een snel hartje op Instagram gunt. Alhoewel dat natuurlijk altijd welkom is haha! Maar je snapt wel wat ik bedoel ;-)

Wat is jouw mening over dit topic? Ben jij een snelle Instagram-gebruiker of lees en bekijk jij de posts op je feed wat uitgebreider?

Liefs, Larissa
@larissaverbon 

The Street Food Club in Utrecht!
De Tin Foil Challenge!
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

27 Reacties

 1. Iris
  16 april 2018 / 06:38

  Goed geschreven. Daarom zit ik niet op Instagram. Al die lui die zich maar bezig houden met ‘Instagram’ waardige foto’s. Graag blijven bloggen.

 2. 16 april 2018 / 06:50

  Wat een prachtige foto’s! Ik moet zeggen dat Instagram voor mij eigenlijk allebei is. Ik gebruik het soms gewoon als doelloos medium, als ik me verveel om wat te liken en de tijd te doden. Toch probeer ik wel altijd de caption te lezen en gebruik ik het ook echt wel als een soort ontspanning, waarbij ik er echt de tijd voor neem. Als je Instagram goed gebruikt kan het zo’n inspiratiebron zijn! Malou x

 3. 16 april 2018 / 07:32

  ik lees wel echt alles wat bij de foto’s staat heel eerlijk :)

 4. Rita
  16 april 2018 / 08:13

  Ik lees altijd de gehele tekst onder een instagram foto, ook als ik alleen de tijd aan het doden ben. Veel accounts volg ik om ervan te leren, zoals over het zeeleven en om de namen van bloemen te leren kennen.

 5. Ingrid
  16 april 2018 / 09:08

  Ik lees op Instagram wel altijd de captions, maar veel staat er vaak niet in. Ik volg vooral accounts voor piercinginspiratie, kattenplaatjes en bn-ers. Ik zie het ook echt niet als alternatief voor een blog. Zelf post ik nooit wat en ik ken ook eigenlijk niemand die dat doet. Dat is wel echt een voordeel van ouder worden, dit soort trends blijven dan een beetje in de marge, want niemand heeft hier toch tijd voor, naast baan, leven etc. Blogs vind ik juist heerlijk, een soort alternatief voor tijdschriften wat altijd aanwezig is.

 6. Suus
  16 april 2018 / 09:10

  Snap precies wat je bedoelt!
  Ik ben zelf niet zo’n snelle gebruiker en vind het leuk om foto’s langer dan 2 seconden te bekijken en onderschriften te lezen :)

 7. 16 april 2018 / 11:55

  Wat een geweldige foto’s en ik ben het helemaal met je eens wat betreft bloggen en Instagram. Zelf volg ik Instagram om de mooie plaatjes en feeds maar een blog blijf ik altijd lezen.

 8. MiriamH
  16 april 2018 / 12:54

  Wat ben ik blij met jouw standpunt! Ik zit op instagram maar inderdaad om even lekker fotootjes te kijken. En als er geen beschrijving onderstaat vind ik dat zelfs wat irritant.
  En blog, wat hou ik er van! mijn dagelijkse tijdschrift op mijn scherm. Zo jammer ook dat er veel bloggers over zijn gestapt naar volledig youtube. Want ik vind een filmpje op zijn tijd echt heel leuk maar wat lees ik graag blogposts.
  Ga lekker zo door, ik geniet er van!

 9. Irene
  16 april 2018 / 16:11

  Mooi Artikel hoor mijn complimenten. Ik heb niks qua accounts op social media gebied, bewust mee gestopt. Ik lees graag alle artikelen hier op Bloglovin dus ga zo door :-)

 10. 16 april 2018 / 16:47

  Ben t met je eens! Zelf kijk ik ook wel langer en lees ik wel de ondertekst als het me interesseert, heb de laatste tijd ook wel dat gewoon soms ff door scroll nutteloos ook zonder ook maar iets te liken, dan denk k meestal naar een paar foto’s oké Annora wat doe je leg gewoon je telefoon weg haha ?.
  Goed standpunt heb je zeker!

 11. 16 april 2018 / 16:57

  Ik wil toch ook even reageren. Wat een fijne blogpost! Vroeger kon je me vaak vinden op sites van bloggers, maar sinds Instagram(/Facebook) er is doe ik dat inderdaad zoveel minder. En dat is zonde, want ja: iemand is meer dan alleen een plaatje. Tijd om weer wat meer te gaan lezen! Thanks voor de eye-opener :)

 12. 16 april 2018 / 17:10

  mooie foto’s, ik lees vaak wel de tekst onder de foto maar moet ook eerlijk bekennen dat ik via instagram weinig tot niet reageer en alleen op het hartje druk. ik vind instagram inspirerend en krijg er zoveel ideeën van ook. liefs soraya

 13. Anne
  16 april 2018 / 17:14

  Ik vind lezen heerlijk en kan veel meer genieten van blogs met mooie foto’s dan alleen foto’s met korte tekst waarbij ik zelf het perspectief moet bedenken. Idd, Instagram is zeker leuk en een inspiratiebron. Maar ik lees ook het liefst ‘nog’ blogs :-)

 14. 16 april 2018 / 17:21

  Helemaal gelijk! Ik volg jullie op Instagram als aanvulling op de blog, om een blik achter de schermen te krijgen (via stories) en omdat het leuk is om ook daar de blogfoto’s te kunnen zien. Eerlijkgezegd volg ik jullie (en anderen) doordat ik jullie blog lees en van jullie ‘persoonlijkheid’ hou die jullie in elk artikel en in elke Instagrampost steken. Liefs!

  • Larissa
   Auteur
   17 april 2018 / 22:55

   Aah, dat vind ik echt te gek om te horen. Dankjewel!!!

 15. Kim
  16 april 2018 / 17:43

  Wat een goed artikel en ik ben er helemaal mee eens! Laatst heb ik een aantal Instagram accounts ontvolg, omdat ik vind dat het alleen maar om perfectie draait en dat vind ik niet realistisch. Als ik mij niet happy voel, moet ik vooral niet dat soort plaatjes zien. Want daardoor voel ik mij alleen ongelukkiger door. Gelukkig ben jij niet zo en dat maakt jou juist zo leuk. Keep going :-)

  • Larissa
   Auteur
   17 april 2018 / 22:55

   Ja, je hebt helaas helemaal gelijk! Het kan aan de ene kant inspirerend en motiverend zijn, maar er kunnen ook momenten zijn dat juist zulke perfecte accounts het tegenovergestelde laten voelen… Dikke kus!

   • Kim
    18 april 2018 / 09:27

    Thanks lieverd! Maar daarbij vind ik echte verhalen ook veel boeiender dan de perfecte plaatjes die niet realistisch zijn. Dikke kus terug!

 16. Denise
  16 april 2018 / 22:32

  Ben het helemaal met je eens!
  Ik hou wel van wat meer diepgang en verhaal.
  Soms staat instagram vol met “perfecte” plaatjes en daar wordt je snel onzeker van. Een realistisch beeld lijkt mij heerlijk waardoor iedereen zichzelf kan en mag zijn :)

  X

  • Larissa
   Auteur
   17 april 2018 / 22:53

   Ja, absoluut! Op Instagram voelt het voor mij vaak nog niet echt als ‘thuis’ genoeg om zo open te zijn, maar gelukkig is dat op onze eigen stukje internet/blog wel het geval! Ik wil zeker vaker wat persoonlijkere onderwerpen aansnijden op onze blog, want ik denk zeker dat het mezelf en ook anderen kan helpen! :)

 17. NIW
  17 april 2018 / 06:38

  Helemaal met je eens! Daarom vind ik een blog ook zo fijn. Dan heb je tenminste nog wat naslag werk als je naar aanleiding van een instagram post nog wat wilt nalezen. Ik mis de blog tijden zo erg. En ja het is wel jammer dat er enkele zijn die echt volledig zijn overgestapt op youtube. Maar die volg ik dan ook echt niet meer. Ik volg jullie op instagram omdat ik het leuk vind om over jullie en Serena te lezen. Ik heb zelf ook twee jongere zusjes. En we zijn van Molukse afkomst. Daarom vind ik dat we zoveel gemeen hebben. Ik herken zoveel in jullie! Instagram vind ik leuker dan youtube en facebook. Omdat ik echt naar plaatjes kan kijken en daarvoor de tijd kan nemen om het te bekijken en te lezen. Maar daarin heb je zelf ook de keuze. En dat is fijn. Ga jullie maar nog fijn verder bloggen en plaatjes op instagram posten!

  • Larissa
   Auteur
   17 april 2018 / 22:51

   Aah super leuk om te horen!! Super bedankt voor je leuke en lieve comment :)

 18. 17 april 2018 / 16:50

  Heel goed artikel, Larissa! Wij zijn begonnen met Pinktuition omdat wij willen laten zien dat niet iedereen perfect is, zoals het op instagram er wel uitziet.. Ik vind het prachtig hoe sommige meiden hun haren doen, zich kleden en eruit zien maar er zit zoveel werk in, en ik vind het heel jammer dat vooral meiden in de puberteit zich daaraan spiegelen.. onzeker worden en bang zijn dat ze nooit aan het perfecte plaatje zullen doen. I love Instagram, maar het is daardoor wel gevaarlijk.

  • Larissa
   Auteur
   17 april 2018 / 22:51

   Je hebt helemaal gelijk! Hartstikke bedankt voor je comment :)

 19. Tingeling
  18 april 2018 / 22:35

  Instragram, Facebook enz… ik wil het allemaal niet. Met Facebook voelde ik vroeger de druk om te reageren. Laten zien dat ik iets gelezen had, er ook boos om was of iets ook leuk vond. Bang dat je een “Facebook vriend” teleurgestelde. Nu stel ik niemand teleur want ik ben gewoon niet actief op social media. Wat een rust! Mijn verdriet, blijdschap en alle emoties deel ik met de mensen die echt dichtbij staan. Door met ze te praten en aan te kijken. Een knuffel te ontvangen of samen een gat in de lucht springen. Dat is voor mij belangrijk en iedereen moet doen waar hij/zij zich het fijnst bij voelt, dat is waar het leven om draait.

 20. Charlotte
  19 april 2018 / 13:06

  Helemaal gelijk! Ik heb zelf geen instagram maar volg jullie wel gewoon via de website en you tube. Ik vind ook dat alles maar snel snel en perfect moet zijn tegenwoordig.. Gewoon doen waar jij je goed bij voelt en je niet laten leiden door de maatschappij. Gewoon blijven bloggen! :)

 21. 28 april 2018 / 11:07

  Groot gelijk! Het gaat allemaal net wat een tikkeltje te snel allemaal Er is ook ZO veel druk! Bloggen is net véél relaxter in mijn ogen, vind ik. (: En voila, ik open het als ik me verveel en het is te overweldigend doordat je noooit je hele feed uitgekeken krijgt.

@Endlessweekendnl

0   249
737   994
3   263
3   328