Ik probeerde vegan chocolademousse te maken

Chocolademousse is goddelijk en je kunt het ook super makkelijk zelf maken. Wist je dat je zelfs vegan chocomousse kunt maken van kikkererwtensap? Het klinkt misschien een beetje vies en raar, maar je proeft er niks van en het is een mooi alternatief voor eiwit mocht je dat willen. Ik ben zelf niet vegan, maar ik ben wel altijd in voor een klein experiment en het leek mij heel erg tof om dit recept eens te proberen. Lees je mee? 

Dit recept is niet nieuw en staat al sinds 2016 op DeGroeneMeisjes.nl. Alle credits gaan daarom natuurlijk naar Merel! Toch had ik in de afgelopen twee jaar de mousse nog steeds niet gemaakt en dat is eigenlijk best wel jammer toch? Op Twitter kwam ik bovenstaande tweets tegen en toen herinnerde ik mij het artikel weer. “Okay, I’ll be like Jennie en ik maak je trots Merel” dacht ik nog, terwijl ik tegelijkertijd in mijn keuken op zoek ging naar een blik met kikkererwten. Ik vond een blik, ik had nog chocolade liggen en ik ging direct aan de slag. Ik kon namelijk echt niet wachten om te zien hoe het allemaal moest.

Nu is een artikel uit 2016 trouwens helemaal niet zo oud, maar misschien dat sommigen dat wel zullen vinden. Door de gigantische flow aan creatieve content op social media, worden eigenlijk ook de leukste en meest interessante artikelen sneller ondergesneeuwd dan dat je zou willen. Zonde eigenlijk! Doordat zij dit artikel weer omhoog haalden via Twitter heb ik er toch nog even van kunnen genieten. Hetzelfde geldt voor ‘verzamelartikelen’ waarbij eerdere tips weer omhoog worden gehaald. Dit soort throwback artikelen zie ik daarom absoluut niet als inspiratieloos of makkelijk, maar juist als heel handig en als mooie herinneringen die het herhalen waard zijn. Vind je ook niet? Ik kan mij namelijk voorstellen dat ik nog veel meer interessante artikelen ben vergeten, puur omdat ik ze destijds niet heb opgeslagen. Hoe zit dat bij jou? Sla jij je favoriete artikelen ergens op? En heb je laatst weer eens iets terug gevonden op internet dat je bijna was vergeten?

Dit was een hersenspinsel dat ik nog heel erg graag met jullie wilde delen, maar nu zal ik even to the point komen met natuurlijk het recept:

Het recept voor chocolade mousse (4 personen):

Wat heb je nodig?

 • 150 gram 70% cacao pure chocolade
 • vocht uit 1 blik/pot kikkererwten
 • paar druppels citroensap
 • 100 gram kristalsuiker
 • 1 theelepel vanillepoeder/extract

Wat moet je doen?
1. Klop het water van de kikkererwten en citroensap op tot een schuim. Voeg langzaam de kristalsuiker en vanille extract toe.
2. Smelt de chocolade au bain marie.
3. Schenk de gesmolten chocolade door het schuim en roer het met een spatel om.
4. Laat het geheel opstijven in de koelkast

Zoals jullie weten ben ik niet vegan en geen vegetariër, maar het recept interesseerde mij wel enorm! Tsja, vegan recepten zijn eigenlijk ook echt voor iedereen vind ik of je nu net als ik aan het minderen ben met het eten van zuivel en vlees of niet. Als we in de wereld steeds meer producten zouden kunnen veganizen (is dit een woord? Nu wel!) zouden we een flinke stap in de goede richting kunnen doen. En je hoeft er niet eens veel van te merken qua smaak! Dit recept laat dubbel en dwars zien dat je met een plantaardig alternatief een heel eind komt. Daar zal ik later trouwens verder op ingaan!

Kikkererwtensap dus, of zoals Merel het in haar artikel noemt: aqua faba.

Ja, het ziet er niet aantrekkelijk uit en het is waarschijnlijk ook niet het eerste ingrediënt waar je aan had gedacht bij het maken van een chocolademousse, maar dat maakt het juist zo interessant. Als je ervoor gekozen hebt om alle dierlijke producten uit je dieet te verwijderen, dan kun je nog steeds ontzettend veel eten en genieten. Toch blijken er enkele ingrediënten te zijn die lastig te vervangen zijn, zoals eiwit. Hoe ontzettend geniaal is de ontdekking dat je de eiwitrijke vloeistof van kikkererwten kunt opkloppen en er merengues en chocolademousse van kunt maken?!

We leven in een mooie tijd. Ik ben fan. Dit is awesome!

D369C40C-9C99-4350-A451-3BB80FF46EBE
90CC4E2D-6C71-4173-ADC3-F7F1C5071DBE

Dit sap moet je een lange tijd opkloppen, samen met wat suiker en citroensap. Het opkloppen duurt vele malen langer dan wanneer je de eiwitten van een kippenei zou opkloppen en dat heeft waarschijnlijk te maken met het soort eiwit en de hoeveelheid eiwitten in het water. Maar dat is prima, ik heb geen haast :) In zo’n 10 minuten klop je de boel met een elektrische mixer op tot een stevig schuim.

Mind = blown

Ik bleef maar doorgaan met kloppen, totdat ik een schuim had dat stevig genoeg was. Je kunt de kom met het eiwit op de kop houden en het blijft gewoon zitten, net als het eiwit van een ei. Hoe cool is dit? Ben je net zo enthousiast als ik? Ik kon wel gillen!

Daarna was het tijd om chocolade (au bain marie) te smelten en dit samen te voegen met het opgeklopte schuim. Ik had nog een pure biologische chocoladereep en een Tony Chocolonely (puur amandel zeezout) reep liggen en dat maakte ik fijn. Ik voegde de gesmolten, maar afgekoelde chocolade bij het opgeklopte schuim, schepte het luchtig om en goot het mengsel in een plastic bakje. Dit mengsel liet ik vervolgens een tijdje in de koelkast opstijven.

Helemaal trots liet ik mijn vriend de homemade vegan chocolademousse proeven en hij vond hem echt mega lekker! Maar toen stelde hij mij een vraag die erg belangrijk was. Eentje waarbij ik besefte dat ik er niet lang genoeg bij had stilgestaan en waarbij ik doorhad dat ik een fout had gemaakt. Hij vroeg namelijk: ‘maar, was de chocolade dan ook vegan?’

Sh*t.

Daar had ik niet aan gedacht. Ik heb voor deze mousse namelijk de helft van een pure chocoladereep gebruikt en die was niet vegan. Althans, er konden sporen van melk in zitten, dus ik denk het niet. Een foutje zit echt in een klein hoekje, maar hey van fouten leer je. De reep Tony Chocolonely die ik er ook in verwerkt heb, in de smaak ‘puur amandel zeezout’, is heel toevallig wél vegan!

Het eindresultaat

Goed, ik heb een foutje gemaakt maar het smaakte zeker niet minder lekker. Maar let wel op, want vegan betekent niet meteen dat iets gezond is! In dit recept zit suiker en de mousse smaakt ontzettend zoet. Volgende keer maak ik hem zonder suiker of met de helft minder suiker denk ik. Verder is de mousse ook iets minder stevig dan ik gewend ben en dat komt denk ik, doordat het plantaardig is, maar dat maakt mij verder niet zoveel uit. Ik kan in ieder geval iedereen aanraden om de vegan mousse eens te proberen, want ik vind het ook gewoon een heel cool recept. Oh, en dit recept is meteen ook geschikt voor zwangere vrouwen!

Ik ben blij dat dit ‘oude’ recept weer omhoog werd gehaald, want het was super leuk om te maken en om weer eens wat nieuws te proberen. Nu zijn jullie aan de beurt! Laat je het me ook weten wanneer je dit recept geprobeerd hebt?

Heb jij wel eens vegan chocolademousse gegeten? Welk ouder artikel van ons haal jij nog wel eens naar boven?

Liefs Tara
@taraverbon

Met Alpaca's knuffelen!
Wij shopten herfst outfits voor elkaar!
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

19 Reacties

 1. Mo
  10 september 2018 / 06:56

  Hi Tara,
  Wat leuk om als veganist dit recept te lezen :) kende het recept al van Merel, en het smaakt echt bizar goed inderdaad. Wilde even tegen je zeggen dat je waarschijnlijk gewoon een volledig vegan dessert hebt gemaakt hoor! Als onder de ingrediënten ‘kan sporen van …. bevatten’ staat, betekent dat dit niét als ingrediënt is gebruikt maar er evt ‘kruisbesmetting’ kan zijn ontstaan omdat in dezelfde fabriek wel dergelijk ingrediënten gebruikt wordt. Dit staat er dan op voor mensen met zware allergieën. Vergelijk het als een veganistisch broodje klaar maken in een keuken waar ook niet-vegan producten liggen.

  • Tara
   Auteur
   11 september 2018 / 08:51

   Hi Mo, ahhhhh dat vind ik heel erg leuk om te lezen! Yay! Goed om te weten! Dankjewel :) xx

 2. 10 september 2018 / 09:11

  Ik heb nog niet eerder een vegan mousse gemaakt! Dit ziet er lekker uit en zeker de moeite waard om eens te proberen. Chocolade is namelijk altijd goed :).

  • Tara
   Auteur
   11 september 2018 / 08:52

   Chocolate is alway a good idea!

 3. Rita
  10 september 2018 / 09:18

  Je liet me de foto al eerder zien en ik heb het blik kikkererwten al in huis. Alleen nog vegan chocolade kopen.
  Ik ga een poging wagen.

  • Tara
   Auteur
   11 september 2018 / 08:52

   Ja leuk! Ben benieuwd, stuur je een fotootje als je het hebt gemaakt?

 4. 10 september 2018 / 09:35

  Ik had dit ook al voorbij zien komen op Insta van Jennie. Ik ga dit zeker ook proberen.

 5. 10 september 2018 / 11:23

  Dit ga ik uitproberen! Dan komt het vocht van die kikkererwten als ik falafel maak ook nog tot zijn recht, ben benieuwd…

  • Tara
   Auteur
   11 september 2018 / 08:53

   Jaaa precies! Anders gooi je het toch maar weg, terwijl je er net zo goed een chocolademousse van kunt maken hehe. Nice :) x

 6. 10 september 2018 / 15:15

  Nog niet gemaakt, maar ga ik zeker een keertje uitproberen. Ik ben allergisch voor ei en dierlijke melkproducten, dus dit is altijd leuk.

  • Tara
   Auteur
   11 september 2018 / 08:50

   Hi Kim, ah wauw dan is het al helemaal ideaal! xx

 7. 10 september 2018 / 20:22

  Hmmm ziet er lekker uit! Ik maak regelmatig vegan chocolademousse, het is zo lekker en makkelijk :) Een beetje vanille is hier ook lekker bij!

  • Tara
   Auteur
   11 september 2018 / 08:50

   Hi Sarah, ah ja wat vanille of vanille extract is wel een goeie ja! Ga ik de volgende keer proberen :) x

 8. Debby
  10 september 2018 / 21:39

  Dit recept heb ik ook al een paar keer gemaakt erg lekker! Na de 1e c heb ik de suiker gehalveerd omdat ook ik hem superlief vond.. als je hem n uur of 3 in de koelkast laat staan wordt het overigens superstevig! Na een nachtje al helemaal dan is t net hemelse modder maar dan vol met heerlijke luncht bubbels ??

  • Tara
   Auteur
   11 september 2018 / 08:49

   Hi Debby, ah super leuk om te lezen! En inderdaad, minder suiker is wel wat beter haha! xx

 9. 11 september 2018 / 14:10

  Leuk om te lezen dat jullie ook bezig zijn met het minderen van dierlijke producten! Ik probeer ook al een tijdje te minderen, en ik koop bijvoorbeeld altijd plantaardige melk en eet geen dierlijke producten meer op brood. Al eet ik wel nog af en toe een vegaburger waar ook ei in zit verwerkt, en kan ik écht niet zonder melkchocolade. Wel tof dat er steeds meer plantaardige producten op de markt komen!
  Ik maakte laatst dit recept voor vegan tiramisu: https://veganchallenge.nl/recepten/tiramisu/. Het was echt heel goed gelukt, en de “mascarpone” van sojayoghurt en geweekte cashewnoten werd ook helemaal stevig na een nacht in de koelkast. Ik ga er nog een review over schrijven want ik (en mijn sceptische man) was zeer tevreden over het resultaat :-)!

  • Tara
   Auteur
   11 september 2018 / 14:33

   Ah wat een cool recept zeg, leuk dat je er nog een review over gaat schrijven daar ben ik wel erg benieuwd naar! xx

   • 11 september 2018 / 15:59

    Leuk :-)! Ik ben net begonnen met bloggen dus ik moet het allemaal nog een beetje uitvinden, maar de artikelen komen eraan! Ik zag trouwens op Instagram dat jij deze week ook de ‘big 27’ hebt bereikt haha, gefeliciteerd nog! Ik werd laatst nog 18 geschat (“Ga jij dit jaar ook studeren?” “Nee… ik werk bij de universiteit” -_-), dus zo’n getalletje zegt ook niet alles ;-)

@Endlessweekendnl

7   287
3   236
4   261
6   127