Zelf hummus maken, ik heb jaren geleden een recept voor hummus gedeeld op onze blog en dit jaar wilde ik het opnieuw proberen, maar dan van van gedroogde kikkererwten! Waarom? Omdat dit net iets dichterbij ‘the real deal’ komt en ook omdat ik nog een pot met gedroogde kikkererwten in huis had liggen. Enne tsja, het was ook wel een leuke zondagsbesteding dacht ik zo!
Dit recept kost trouwens wel wat meer tijd dan wanneer je kikkererwten uit blik gebruikt en de smaak is ook zeker wel anders vind ik. Dit recept vind ik lekkerder, het smaakt heerlijk vers namelijk… Zou dat komen omdat ik er dus ook veel meer moeite in heb gestopt? Wie weet haha!
Allright, let’s begin!
Even voor de duidelijkheid: omdat ik zelf best wel veel hummus nodig had voor een ander recept dat ik wilde maken, wilde ik een flinke hoeveelheid hummes hebben. Kortom, je kunt dit recept gerust door 2en of zelfs 3en delen, dan heb je ruimvoldoende.
Wat heb je nodig?
- 250 g gedroogde kikkererwten (dit is ongeveer 600 g na weken en koken)
- tahin (2 tot 3 el)
- 3 tot 4 teentjes knoflook
- citroensap, peper en zout naar smaak
- 1 el olijfolie
- water
Wat moet je doen?
- Was een dag van tevoren de gedroogde kikkererwten en laat ze een nachtje weken in een grote kom met water (minstens 2x het volume aan water).
- Giet de dag erop de kikkererwten af en kook ze in een pan met ongeveer 1 tot 1,5 liter water zo’n 2 uur lang. Dit lijkt erg lang, maar is wel nodig voor een smeuïg effect. Haal het schuim en de vliesjes steeds weg.
Om de kooktijd nog even toe te lichten: ik heb 2 recepten bekeken en deze verschilden énorm wat betreft het koken. Is het nou 1 uurtje of 3 uur lang? Nou, ik ging dus voor 2 uurtjes. Bij twijfel kun je het beste een kikkererwt pakken en dan test je of deze goed is, door erop te drukken. Als deze makkelijk doormidden split dan is ‘ie perfect, er moet in ieder geval geen puree ontstaan!
- Zijn ze allemaal gaar? Giet de kikkererwten af en laat ze afkoelen.
- Haal de resterende vliesjes van de kikkererwten af. Dit is een flink klusje dus zet een muziekje aan en geniet ervan! Het is wel een must, sorry ;)
- Maal de kikkererwten helemaal fijn in een keukenmachine en breng dit op smaak met wat tahin (2 tot 3 eetlepels, proef tussendoor en bepaal wat je lekker vindt!), knoflook, citroensap, zout en peper, 1 el olijfolie.
- Voeg steeds scheutjes water toe om de hummus ietsjes dunner te maken totdat je de juiste dikte bereikt.
- Serveer het met wat olijfolie bovenop, enjoy!
That’s it!
Zoals ik al zei, ik heb echt een flink grote hoeveelheid gemaakt en dat is eeeeecht veel! Maar hey, ik had het nodig. Ik heb zelf ongeveer 2/3 naturel gehouden en de andere 1/3 van de hummus heb ik spicy gemaakt met sambal. Lekker!
Waar eet je het eigenlijk mee?
- Dip rauwe groenten erin (komkommer, paprika, wortel, bleekselderij) erin en eet dit als gezonde snack. Yum!
- Smeer het op je brood, super lekker met wat sambal en komkommer
- Verwerk het in een hummusbowl met falafel, het dient dan als sausje
kortom, het komt wel op. Wacht niet te lang met eten want je homemade hummus blijft maar zo’n 3 dagen goed. Je schijnt het wel in te kunnen vriezen als je er een laagje olie bovenop legt, maar ik heb het niet getest omdat het mij een risico leek! Bovendien ging mijn hummus wel erg snel op..!
Ben jij ook dol op hummus? Waar eet jij het mee?
Liefs Tara
@taraverbon
7 comments
Je kunt t super invriezen zelfs zonder laagje olie erop :) de naturel versie in elk geval! En wij eten t altijd ruim n week ipv 3 dagen beetje in de gaten houden :)
Oh super goed om te weten! Dankjewel!
Hey Tara! Nog een tipje: een beetje komijn en paprikapoeder maken het nog lekkerder :D
Hi Heleen, aaah ik zat serieus nog te denken van, was komijnpoeder nog lekker geweest? Ik ga dat de volgende keer er ook nog doorheen doen (+ paprikapoeder) Thanks voor de tip! xx
Als jij zegt dat het lekkerder is, wil ik het zeker proberen met gedroogde kikkererwten. En helemaal aangezien het goed ingevroren kan worden.
Klinkt erg lekker! Dit wil ik binnenkort wel eens uitproberen!
Jaaaa hummus is echt heerlijk! Ik heb het laatst ook gemaakt, maar dan met kikkererwten uit een pakje. Gedroogde is wel een stuk lekkerder vind ik!