Hoe creëer ik zo min mogelijk afval – Zero Waste

Klik hier als je de video niet kunt zien en hier om je te abonneren op ons kanaal.

Vorig weekend probeerde ik zo min mogelijk afval te maken a.k.a. de de Zero Waste Challenge! Waarom is dit belangrijk? Hoe pak ik het aan? En lukt het mij? Klik op lees verder om meer te lezen! 
De beelden van dieren die verstrengeld raken in plastic maken mij keer op keer erg verdrietig, maar wat mij het meeste raakte in de documentaire Plastic Ocean waren uiteindelijk vooral de vogels gevuld met plastic. In de docu worden diverse vogels onderzocht en de lichaampjes worden dan opengesneden om te zien waaraan ze zijn overleden. Steeds bleek dat de kleine maagjes volzaten met grote stukjes plastic en dat ze daaraan zijn overleden. De vogeltjes (evenals alle andere dieren) leven gewoon zoals ze altijd al hebben gedaan en zij zijn niet op de hoogte van het afval dat rondslingert. Ze weten niet beter. Zij denken dat zij een stukje eten te pakken hebben en voeren dit daarom aan de jonkies in het nest. De vogels volgen de natuur, maar de natuur is verpest. Zo zielig, want zij hebben geen idee dat ze fout zitten, ze doen gewoon hun ding. Ik zie het ook voor me als een moeder die lego voert aan haar pasgeboren kind, omdat ze geen flauw benul heeft dat het niet klopt. Dat zou raar zijn toch? Het is ook vreemd voor de vogel, maar zij kunnen niet nadenken zoals wij dat doen en onderscheid maken tussen plastic en voedsel. Het brak mijn hart in duizend stukken. Kunnen wij de mens dan nog wel een intelligent diersoort noemen? Of zijn wij juist heel erg dom? Want de dieren weten niet beter, maar wij weten dondersgoed dat plastic niet goed is voor het milieu en toch gaan we ermee door.

Vroeger leerden we over alle diersoorten en dat de walvishaai zo’n lief maar gigantisch beest zou zijn. Hij voed zichzelf door zijn gigantische mond te openen en zich vol te zuigen met zeewater, want daarin zitten algen en planten. Maar ja, op dit moment zweeft er ook gigantisch veel plastic in het water en dat zuigen zij ook op. Heeft hij een filter daarvoor ontwikkeld? Nee natuurlijk niet. He’s f*cked because we f*cked up.

Verandering begint bij onszelf, maar het zijn ook vooral de multinationals die aangepakt moeten worden zodat zij minder afval creëren. Het leven is zo ontwikkeld dat wij bijna geen keus meer hebben! Kijk maar eens rond in je woning en tel alle producten in plastic omhulsels. Sommigen zijn niet te vermijden, andere wel.

Bedrijven die single use plastic gebruiken zouden moeten kijken naar andere manieren om iets te verpakken en de productie van plastic waterflesjes moet worden terug gedrongen. Toen wij laatst een presentatie kregen van de founder van Dopper, vertelde hij ons het slechte maar realistische nieuws dat de productie daarvan waarschijnlijk nooit zal stoppen. Ze zijn een van de grootste spelers op de markt dus zij zullen niet snel stoppen, het enige wat we kunnen doen is het produceren van de flesjes terugdringen door geen flesjes meer te kopen. Minder vraag is minder productie.

Verandering begint bij jezelf en daarom zal ik later een aantal tips delen. Mocht jij zelf nog tips hebben, laat ze gerust achter in de reacties onder dit artikel zodat ik ze later kan verwerken in een los artikel.

Het belangrijkste is misschien nog wel: spread the word. In ons privéleven waren wij al bezig met dit onderwerp op onze eigen manier. Denk hierbij aan de nee/nee sticker, de menstrutiecup, shampoo bars, zonnebrand in vaste vorm, linnen tasjes, herbruikbare koffiebekers, herbruikbare flesjes, the Green Book, mooie duurzame tassen, Picnic, ziplocks herbruiken, papieren rietjes, rvs rietjes en weet ik het allemaal. Kleine dingen voor minder afval, minder food waste etc. Het beginnetje was er zeker maar het kon echt nog een stuk drastischer en daarom wilde ik de ‘zero waste challenge’ aangaan. Eigenlijk wil ik hiermee vooral awareness creëren onder onze YouTube volgers en onder jullie. We hebben dit bereik namelijk niet voor niets toch? Eerst twijfelde ik wel een beetje omdat ik altijd denk: ‘ja maar iedereen weet dit al’ en dan maak ik er vervolgens toch geen video of artikel over. Maar toen besefte ik mij ineens het volgende: ‘wat ik niet deel op social media, bestaat niet.’ Het klinkt heel gek maar, jullie zien natuurlijk maar een heel klein deel van mijn leven en interesses op internet. Jullie hebben geen idee wat er in mijn koppie rondgaat! Dus ik dacht, wat heb ik eigenlijk te verliezen? Dat mensen zeggen dat ik laat ben met dit onderwerp? Dat ik niet origineel ben? Dat het saai is? Dat ze liever budget shoplogs of make-up willen zien? Dat is het alsnog niet goed doe? Who cares?! En ja, ik denk wel dat de meesten al op de hoogte zijn en dat is alleen maar fijn. Echter zal er ook nog een groot gedeelte zijn die iets bewuster moet worden en daar doe ik het voor :)

Heb jij nog tips om plastic afval te verminderen?

Liefs Tara
@taraverbon

 

Friday Fives #43
Weekly Snaps #103
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

14 Reacties

 1. Karlijn
  30 september 2018 / 16:06

  Echt super goed dat je een video deelt over dit onderwerp! Ik ben de laatste tijd ook een beetje obsessed met de hele zero waste beweging. In het begin dacht ik ook, dit ga ik ook doen, zo min mogelijk afval produceren. Maar net als jij kwam ik er na een paar dagen al achter hoe moeilijk het was. Ik heb me er nu ook bij neergelegd dat het voor mij nog niet haalbaar is om echt heel weinig afval te produceren (ik moet bijv. ook nog glutenvrij en lactosevrij eten en glutenvrij brood is bijna altijd al verpakt in plastic). Maar ik probeer wel om het een gewoonte te maken om altijd mijn fruit-, groente- en broodzakjes mee te nemen en ik ga ook regelmatig naar de Turkse supermarkt omdat ik daar veel meer spullen zonder verpakking kan krijgen. Ik neem trouwens ook altijd gewoon bestek mee onderweg, daar weer speciaal bestek voor aanschaffen vond ik ook een beetje onzin.

  • Tara
   Auteur
   3 oktober 2018 / 10:20

   Hi Karlijn, wat leuk om te lezen dat je net als ik zo obsessed ermee bent! Het is absoluut moeilijk en zeker niet op alle vlakken haalbaar, maar wel op een zekere manier. En daarom kan iedereen het ook op zijn/haar eigen manier toepassen want wat je zegt, als het bij glutenvrij brood niet lukt, dan niet. Het al enorm goed als je op de andere manieren een steentje bijdraagt. En ja we zullen ook vast wel eens de fout in gaan door een tasje vergeten mee te nemen maar dat is menselijk, ik probeer het in ieder geval een gewoonte te maken en vanaf daar kan ik weer een stapje verder kijken! xx

 2. Sytske
  30 september 2018 / 17:40

  Hoe rijm je dit verhaal met alle Ali, Wish, Primark, etc die jullie hier op ditzelfde platform altijd promoten? De beste manier om vervuiling (al dan niet door plastic) te verminderen is minder shit kopen. Al die bestellingen van jullie zitten ook in plastic verpakkingen, en al die Ali en Wish dingen IS plastic troep. Gaan jullie dat dan ook niet meer doen na alle inzichten die je blijkbaar door deze challenge hebt gekregen? Geen budgettoppers meer? Geen rommeltjes van Ali en Wish meer? Geen samenwerkingen met Primark of wat voor cheap ass winkel jullie geld wil toestoppen meer? Of kost dat teveel inkomsten, en blijven jullie daar gewoon mee doorgaan, met af en toe een “kijk ons eens milieubewust bezig zijn” artikel of video tussendoor?

  • Tara
   Auteur
   3 oktober 2018 / 10:15

   Hi Sytske,
   We vinden het erg vervelend dat ons positieve bericht zo’n ontzettend agressief gevoel bij je heeft opgewekt en dat is natuurlijk nooit onze bedoeling geweest. Zoals ik in de video al vertelde is het een heel proces en ik sta pas aan het begin hiervan (net zoals velen) ;) Dat wil niet zeggen dat het geen stap in de goede richting is want elke stap telt en daarom leek het mij ook veel fijner als iedereen motiverend en lief voor elkaar bleef in de reacties, in plaats van vingertjes wijzen zoals jij nu doet. Heb je de video gezien of heb je deze overgeslagen?

   Online shoppen brengt inderdaad veel verpakkingsmateriaal met zich mee en dat is ontzettend jammer. De video die ik heb gedeeld over plastic afval verminderen ging trouwens om het minderen van plastic in mijn eigen woonomgeving en privéleven, zakelijk gezien is dit weer een heel ander verhaal maar ik begrijp dat het lastig is om dit los te koppelen van elkaar als kijker/lezer. Wij ontvangen regelmatig (ongevraagd) pakketten met veel plastic en dit is onderdeel van ons werk. Hetzelfde met de diverse samenwerkingen die wij aangaan om onze platforms in stand te houden. Hoe wij dit zullen aanpakken bespreken Larissa en ik graag onderling met elkaar, maar we zijn ons er zeker in aan het verdiepen.

   Nogmaals, super jammer dat de video zo’n verontrustend en negatief gevoel bij je heeft opgewekt, ik hoop dat het je ook wat inspiratie heeft gegeven en ik zou het erg leuk vinden om te horen op welke manier jij zelf een steentje bij draagt en bij welke duurzame shops jij winkelt! Tips zijn zeker welkom ;)

   Met vriendelijke groeten, Tara

 3. Rita
  1 oktober 2018 / 14:41

  Heel goed dat je dit deelt en ook je bijbehorende artikel maakt veel duidelijk. Veel tips heb ik niet, maar als ik wegwerpservies nodig heb, koop ik het bestek van berkenhout en het servies van palmblad. Ik heb herbruikbare make-up schijfjes gehaakt, En straks wil ik herbruikbare groente-fruitzakjes kopen. Natuurlijk scheiden we het afval. Maar het is moeilijk als bijna alles al in plastic verpakt zit. Winkels waar je losse muesli of noten kan halen heb ik hier nog niet gezien.

  • Tara
   Auteur
   5 oktober 2018 / 10:46

   Hi! In Houten heb je misschien bij de natuurwinkel wel opties om de muesli los te halen denk ik, verder kan dit ook in de Jumbo food market in Leidsche Rijn trouwens. Dankjewel voor de gehaakte schijfjes! xxx

 4. Enola
  1 oktober 2018 / 15:32

  Ik vind het geweldig dat jullie hier aandacht aan besteden!
  Schrijf vooral meer van dit soort artikels.

 5. Chell
  1 oktober 2018 / 17:52

  Super dat je dit deelt!! Knap, want het is niet het meest leuke onderwerp maar wel denk ik de belangrijkste!

  • Tara
   Auteur
   5 oktober 2018 / 10:43

   Dankjewel! Dit is zeker een belangrijk onderwerp :) x

 6. lina
  2 oktober 2018 / 15:20

  ecover zou je normaal gezien kunnen bijvullen met bijvulverpakkingen

  • Tara
   Auteur
   3 oktober 2018 / 10:16

   Oh dat is goed om te weten, dan ga ik eens op zoek naar de bijvulverpakkingen! Dankjewel! x

 7. Anouk
  10 oktober 2018 / 01:22

  Wat goed dat je hier een artikel aan wijdt! Een lastig en belangrijk thema. Voor duurzame fashion kun je een kijkje nemen op https://haileynoa.com zij heeft een mooi overzicht van online en offline shops.
  Verder heeft het YT kanaal sustainably vegan veel informatie en tips over de low impact movement, voortgekomen uit zero waste met het idee dat geen afval erg moeilijk is en elke stap die we doen belangrijk is.

 8. Mirjam
  13 oktober 2018 / 19:43

  Leuke video! Zelf gebruik ik stoffen zelfgemaakte wattenschijfjes die ik verzamel in een waszakje en dan in de was mee doe. Scheelt echt veel afval merkte ik. Ook koop ik, als mijn plastic bakjes etc kapot zijn, nieuwe van glas of bamboe. Ik gebruik groente en fruitzakjes en koop geen flessen frisdrank meer.
  Ik probeer telkens iets nieuws toe te passen i.p.v. alles in een keer want dan stop ik er te snel mee. Sommige dingen zoals haarzeep etc vind ik niks. Dus heb nog steeds flessen shampoo. Nu staat zelf wasmiddel maken met Eko ingrediënten op mn to do lijstje!
  bewustwording is belangrijk en perfectie is ( in mijn geval ) onmogelijk! Succes ermee

@Endlessweekendnl

7   298
3   240
5   266
6   130