Onze ervaring met de menstruatiecup #2

menstruatiecups_tara-5
menstruatiecups_taraduo
menstruatiecup_pt2
menstruatiecup_pt2-3

Een paar maanden geleden postte Larissa een artikel online met daarin haar allereerste ervaring met de menstruatiecup. We vonden het heel leuk om te zien dat het artikel zo goed ontvangen werd én dat er naderhand ook nog berichtjes binnen kwamen van lezeressen die graag wilden weten wat haar ervaring was na die eerste keer. Well, we’re back! In dit artikel vertelt niet alleen Larissa, maar ook Tara over haar ervaring met de menstruatiecup. We hebben de afgelopen maanden er meerdere kunnen testen en in dit artikel vertellen we je er meer over. Lees je weer gezellig mee? 

menstruatiecup_pt2-3
menstruatiecup_pt2-5

Mijn tweede ervaring!

Larissa: In mijn vorige artikel vertelde ik jullie al over de basics van een menstruatiecup, dus als je geen idee hebt wat dit gekke rubberen cupje precies doet, lees dan ook zeker even dat artikel zodat alles helemaal duidelijk is. In dat artikel vertelde ik jullie over mijn MeLuna menstruatiecup die ik bij de webshop CuteCotton.nl had gekocht. Deze webshop biedt een groot aantal cups aan en vooral ook heel veel informatie – dat ook nog eens op een gezellige manier wordt verteld. Als je ook interesse hebt om een menstruatiecup te bestellen, dan raad ik nog steeds zeker deze webshop aan!

Zoals ik jullie vertelde merkte ik dat mijn menstruatiecup een beetje lekte en dat hoort dus niet. Ik heb toen contact met Cute Cotton opgenomen en mijn probleem voorgelegd. Wat ik al vermoedde bleken zij ook te bevestigen: ik heb heel simpel een te kleine cup besteld en dat is helemaal mijn eigen schuld geweest! Destijds was ik namelijk te eigenwijs om eerst contact met Cute Cotton op te nemen met de vraag welke cup ik het beste kon nemen. Ik heb toen zelf een cup gegokt en gekozen en dat is vaak niet zo’n slim idee als je niet zo goed weet waar je mee bezig bent. Mocht je dus ook een menstruatiecup willen shoppen bij Cute Cotton, dan raad ik je zeker aan om wel hulp te vragen want het is helemaal niet raar als je niet zo goed weet waar je moet beginnen!

De afgelopen maanden hebben ik twee andere cups uitgeprobeerd, die mij zijn aangeraden door Cute Cotton. De kleinere cup uit het eerste artikel gebruik ik trouwens nog wel eens op lichte dagen, maar de andere twee cups heb ik de afgelopen maanden goed en volledig kunnen uitproberen en die review ik vandaag!

MeLuna Classic / Maat M / zwart / € 15,90

Mijn eerste cup was ook een MeLuna cup, maar dan in maat S en deze keer heb ik een maat M geprobeerd. De cups van MeLuna zijn beschikbaar in verschillende lijnen, groottes, kleurtjes, steeltjes en je krijgt er ook een zacht opbergzakje bij. De cups zijn gemaakt van zacht TPE en zijn vrij van latex, ftalaten, BPa en alkylfenol. Daarnaast zijn ze ook zeer budgetproof, deze kosten namelijk slechts €15,90 wat deze cups een van de goedkoopste maakt. Super fijn wanneer je dus niet zeker bent of het gebruiken van een menstruatiecup wat voor je is en/of wanneer je een kleiner budget hebt!

Net zoals bij de vorige cup heb ik nu weer gekozen voor het knobbeltje aan het uiteinde van de cup, maar je kunt ook kiezen voor een normaal steeltje. Wel heb ik deze keer gekozen voor een zwart gekleurde cup, omdat ik de vorige keer merkte dat mijn transparante cup toch wel een beetje verkleurde. En dat is verder niet erg want ja, wie anders dan jij die de cup ziet, maar zoals jullie wel weten ben ik gek op zwart dus toen ik een nieuwe kleur kon kiezen moest ik wel voor zwart gaan haha!

Toen ik de cup binnenkreeg ik heb ik hem meteen naast mijn vorige cup gelegd om te kijken hoeveel groter maat M is en dat verschil is wel een beetje te zien in zowel de breedte als grootte. Maar zeker niet zo’n drastisch verschil dat je met grote ogen kijkt en denkt ‘gaat dit wel passen?!’. Nee, not to worry! Deze menstruatiecup heb ik een aantal cyclussen geprobeerd en ik ben erg erg over te spreken. De cup zit prettig, oftewel je voelt hem niet, is makkelijk uit te halen en er was ook helemaal geen sprake van lekken. Ook vond ik het eigenlijk wel prettig dat deze cup zwart gekleurd is, dan valt alles toch wat minder op wat ik zelf wel prettig vond.

Lunette Classic / Maat 1 / paars / € 29,50

De tweede cup die ik heb geprobeerd is de Lunette. Deze cup is geschikt voor (sportieve) vrouwen met normale tot stevigere bekkenbodemspieren of wanneer je moeite hebt met ontspannen. De cup is gemaakt van siliconen en gekleurd met volledig veilige kleurstoffen. Deze cup heeft de kleur Cynthia en is een zoet paars kleurtje. De Lunette heeft een steeltje met ribbeltjes, die je naar eigen wens kunt afknippen. Het steeltje is bij aankoop redelijk aan de lange kant en daarom vond ik het prettig om hem een stukje korter te knippen. Dit hoeft niet overigens, maar het is wel prettig wanneer je het steeltje anders voelt zitten. Ik heb hem afgeknipt tot ik nog net 1 ribbeltje overhield en dat geeft nog steeds voldoende grip om de cup te kunnen pakken. Ook zijn er nog ribbeltjes aan de onderkant van de cup die voor voldoende grip zorgen. Wanneer je in dit gedeelte knijpt, verbreek je het vacuüm van de cup waardoor je hem eruit kunt halen.

De Lunette heeft aan de bovenkant, bij de rand van de cup twee gaatjes die dichter bij elkaar zitten en ze lijken ook net iets groter te zijn dan bij de MeLuna. Ik heb gemerkt dat het openklappen van de cup niet altijd meteen lukt, maar de Lunette is net iets flexibeler van materiaal waardoor hij net een tikkeltje soepeler openklapt dan de MeLuna. Ook bij de Lunette heb ik een prettige ervaring gehad en heb ik deze gedurende de hele cyclus lekvrij kunnen dragen.

Eindoordeel?

Ik ben zo ontzettend blij dat ik de menstruatiecups heb leren kennen én dat ik nu wel passende cups heb! Ik ga nu heel cliché of zelfs gek klinken misschien, maar sinds ik een menstruatiecup gebruik ervaar ik een heel ander soort manier van ongesteld zijn. Terwijl ik eerder al gruwelde van het woord, merk ik dat ik er nu veel gemakkelijker en meer open mee omga. En ik denk zeker dat dat komt doordat ik het zoveel gemakkelijker ervaar! Geen gedoe meer met het verschonen van tampons, voldoende tampons op zak hebben en natuurlijk ook tampons kopen. Ik zie de ongesteldheid helemaal niet meer als iets vervelends of iets ‘dat nooit uitkomt’ want nu ik een menstruatiecup gebruik, ‘vergeet’ ik eigenlijk heel vaak dat ik ongesteld ben. Ik raad het zeker aan!

Als ik nu een keuze moet maken tussen de twee cups die ik hierboven heb beschreven, dan ga ik voor de Lunette. Ondanks dat ik de zwarte kleur en het knobbeltje van de MeLuna fijner vind, merk ik dat de Lunette toch een stukje soepeler en flexibeler is wat ik fijner vind werken en ook beter bij mijn lichaam vind passen. De Lunette is wel ietsje duurder, maar als je kijkt naar het feit dat je de komende jaren niets anders meer hoeft te kopen (op dit gebied) maakt dat verschil echt weinig uit vind ik!

Nooit meer (chemische) tampons

Tara: Na de enorm positieve verhalen van Larissa over de menstruatiecup wilde ik toch ook wel heel erg graag een poging wagen, ondanks dat ik het eigenlijk een beetje eng vond. Ik kon me namelijk totaal niet voorstellen hoe het dragen van zo’n cup zou zijn. Voel je hem niet zitten? Krijg je hem er wel weer uit zonder er een kliederboel van te maken? En zijn deze cups wel geschikt voor een gevoelige vajay? Deze laatste vraag is in mijn geval enorm belangrijk omdat ik een aantal jaren terug enorme problemen heb gehad met overgevoeligheid down there. Ik zal je er kort iets meer over vertellen omdat het ondanks dat dit een privé kwestie is, het wel erg belangrijk is dat jullie dit weten.

Een aantal jaren geleden kreeg ik plotseling steeds last van branderigheid, soms bloedverlies, pijn, jeuk, infecties enzovoorts all down there. Ik dacht dat ik een schimmelinfectie kreeg door de stress in die periode, maar nadat ik er al ongeveer tien schimmelinfectie-pillen had gebruikt in een jaar was ik er toch wel behoorlijk klaar mee. Het kwam steeds weer terug en de huisarts kon mij steeds niet echt helpen: “Je hebt gewoon pech en als je er eenmaal last van hebt, komt het vaker terug, dus gooi er maar weer zo’n pil in dan ben je er zo vanaf“. Totdat ik het niet meer trok en vol tranen riep: “Dit is al veel te lang gaande en ik heb het gevoel dat ik niet serieus genomen word. Ik kan toch niet elke maand aan de medicijnen, die vervolgens de huid dunner en kwetsbaarder maken? Dit is toch helemaal niet goed voor mijn lichaam?”. Als reactie op mijn emotionele ontploffingsbui kreeg ik vervolgens de meest onzinnige en slechte tip ooit: “Probeer eens een tampon doordrenkt in yoghurt erin te stoppen”. Als je iets níet moet doen, is dát het wel. Ik besloot dat ik mijn huisarts niet meer kon vertrouwen en ik ben daarom dan ook nooit meer terug gegaan. Ik stapte vervolgens eindelijk wanhopig naar mijn moeder en dat had ik veel eerder moeten doen, maar ik schaamde mij hier een beetje voor. Ik vertelde dat de irritaties altijd halverwege mijn menstruatie begonnen en zij wist direct waar het aan lag: “Je moet stoppen met het gebruiken van O.B. tampons Tara! Die producten schijnen echt mega chemische troep te zijn”.

En zoals heel vaak het geval, ze had gelijk. Na wat research kwam ik vreselijke informatie tegen. De meeste merken van synthetische maandverband en tampons die je ook in de supermarkt kunt kopen, zoals van O.B., Always, Libresse en Kotex bewerken hun producten op een chemische manier. Denk aan behandelen met pesticiden, bleken met chloor, aangevuld met synthetische stoffen en in sommige gevallen worden er ook nog eens geurstoffen toegevoegd voor een frisse geur. Waarom is dit niet verboden? Waarom wist ik dit niet? Je kunt je voorstellen dat er enorm veel bijproducten achter blijven in je super gevoelige en absorberende punani. In mijn geval kon ik daar op een gegeven moment niet meer tegen en bleek ik een soort van allergisch te zijn voor de chemische stoffen waardoor de boel flink geïrriteerd raakte. Nadat ik overstapte op 100% katoenen maandverband en later op 100% katoenen tampons, heb ik nergens meer last van gehad tot op de dag van vandaag. Zo, dit was mijn verhaal/probleem in het kort en ik kan er zeker nog dieper op ingaan, maar niet in dit artikel. Zouden jullie dat willen lezen of vinden jullie dit al voldoende? Ik wil in ieder geval iedereen aanraden om over te stappen op biologische en katoenen producten óf natuurlijk op de menstruatiecup.

Je kunt je voorstellen dat ik het daarom enorm spannend vond om weer wat nieuws te proberen. Maar toch was ik heel erg nieuwsgierig want het grootste voordeel leek mij toch wel echt dat je minder afval creëert met het gebruiken van een menstruatiecup en dat ze ook ‘veilig’ zijn. Alle cups zouden namelijk vrij zijn van ftalaten, parabenen en weekmakers waardoor ik toch graag de stap wilde wagen. Ik heb de afgelopen paar maanden twee verschillende cups getest, de Organicup en De Groene Cup. Lees je mee naar mijn ervaringen?

menstruatiecups_tara-2
menstruatiecups_tara-4

OrganiCup / maat A / transparant / €21,95

De OrganiCup komt uit Denemarken en ze prijzen ’em ook aan als ‘lekker Scandinavisch’. Hij is namelijk clean, minimalistisch en milieuvriendelijk.
Het fijne aan deze cup is dat ze echt aan het milieu hebben gedacht: het bewaarzakje is namelijk van ongebleekte katoen gemaakt, de verpakking is gerecycled en de gebruiksaanwijzing is daarin geprint (waardoor er geen extra papier geprint hoefde te worden). De OrganiCup heeft dan ook de Award voor ‘Best New Product Non Food’ van Natural Products Scandinavia gewonnen en werd Product of the Year bij de Danish Health Stores. Ik ben helemaal een voorstander van milieuvriendelijke producten en vond dit dus al een hele grote plus.

De cup is gemaakt van 100% medical grade silicone en net zoals alle cups vrij van ftalaten, parabenen, weekmakers enzovoorts. Hij is geschikt voor een enigszins gevoelige vagina, hij is vrij gemiddeld qua flexibiliteit en geschikt voor een normale bekkenbodemspierspanning. De cup komt in twee maten: A (klein) en B (groot) en ik heb maat A getest.

Ik begon als eerste met het testen van de Organicup en dat ging niet van een leien dakje. In eerste instantie leek de cup niet goed genoeg uit te klappen en later had ik het gevoel dat ik hem voelde zitten, doordat ik het gevoel kreeg dat ik moest plassen en dat was wel een beetje vervelend. Een aantal cyclussen later kreeg ik het inbrengen gelukkig goed onder de knie. Helaas bleek ik keer op keer te lekken, ondanks dat ‘ie volledig uitgeklapt was. Misschien ligt het aan de maat?

Gelukkig had ik met de andere cup meer succes!

menstruatiecups_tara-3
menstruatiecups_tara

De Groene Cup / Model 1 / groen / €26,50

De Groene Cup is de eerste herbruikbare menstruatiecup die is bedacht en gedistribueerd vanuit Nederland. Een leuk feitje! Verder is de cup uiteraard weer 100% veilig, milieuvriendelijk, hygiënisch en voordelig. Deze cup gaat zelfs tot 15 jaar (!) mee dus het geld dat je voor deze cup betaald haal je er meer dan gemakkelijk ook weer uit. De cup is net als de Organicup vrij gemiddeld van flexibiliteit en geschikt voor een vagina met een normale bekkenbodemspierspanning. De cup is gemaakt van FDA/SGS/ROHS gecertificeerd medische graad Duitse siliconen en is beschikbaar in twee maten: Model 1 en model 2. Ik heb de afgelopen paar maanden model 1 getest.

Wat ook leuk en belangrijk om te weten is, is dat je met de koop van de Groene Cup ook meteen een goed doel steunt, namelijk de uitbouw van het Gula Gula Voedselbos in West-Sumatra. Voor elke verkochte Groene Cup gaat namelijk een deel van de opbrengst naar dit project!

In tegenstelling tot de Organicup heeft de Groene Cup een glad steeltje en een groene kleur. Ook merkte ik dat hij iets soepeler aanvoelde dan de Organicup. De Groene Cup ontvouwde zichzelf namelijk wat sneller uit waardoor ik hem iets fijner en makkelijker in gebruik vond. Ook lijkt de cup beter aan te sluiten op mijn lichaam, waardoor ik vanaf het eerste moment geen last van lekken heb gehad! Verder voelde ik de cup ook totaal niet zitten, hij is zo comfortabel dat ik hem soms zelfs bijna vergat. Echt top!

Eindoordeel?

Wat ben ik ontzettend blij om kennis gemaakt te hebben met de menstruatiecups! Zoals ik jullie vertelde heb ik wel wat struggles met mijn ongesteldheid meegemaakt, maar ik ben heel erg opgelucht dat de menstruatiecup ook een uitkomst is voor mij. Naast dat ik absoluut geen irritatie heb gehad na het gebruik van de cup vind ik het ook een heel erg fijn gevoel dat je door het gebruik van een cup bijdraagt aan minder afval en de verbetering van het milieu. Ook is het gewoon heel prettig dat ik niet steeds hoef te denken aan het op zak hebben van tampons én ook dat het gedurende de dag eigenlijk geen ‘moeite’ kost. Nu is het alleen in de ochtend en avond and you’re done! 

Als ik een keuze moet maken tussen de Organicup en de Groene Cup, dan moet ik zeker wel kiezen voor de Groene Cup. De Groene Cup is net zo groot als de Organicup, maar bleek net wat soepeler te zijn en daardoor misschien beter op mijn lichaam aan te passen? Waardoor ik hier geen moment van lekken heb gehad en dat is gewoon heel erg belangrijk. Zelfs niet tijdens het sporten ;) Maar dat is logisch want deze cups gaan nergens heen! Desondanks vind ik het erg fijn om ook de Organicup te hebben geprobeerd, aangezien het ook een mooi en milieuvriendelijk product en bedrijf is.


Mocht je dus ook een menstruatiecup willen shoppen bij CuteCotton.nl dan raad ik je zeker aan om wel hulp te vragen want het is helemaal niet raar als je niet zo goed weet waar je moet beginnen! Lees wel eerst even de informatie op de site goed door, dan weet je gelijk een stukje beter waar je het over hebt. In de FAQ op de webshop staat ook veel informatie en daar leggen ze zelfs uit waarom ze bepaalde cups en merken niet verkopen in tegenstelling tot anderen en dat vond ik zelf ook erg interessant om door te lezen!

Was jij al bekend met de menstruatiecup? En ben jij nu ook benieuwd geworden naar het gebruiken van een cup?

Liefs, Larissa en Tara
@larissaverbon / @taraverbon
Friday Fives #25
Primark shoplog + try on!
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

33 Reacties

  1. 4 mei 2018 / 15:54

    Wat een fijne recensies!
    Sinds ik een cup gebruik vergeet ik ook gewoon dat ik ongesteld ben, dat is zo fijn! Ik hoop dat het nog veel bekender wordt, want het is voor iedereen beter :) je portemonnee, je leven (haha) en het milieu! Enige nadeel is de leercurve, maar als steeds meer mensen vertellen dat het echt fijner is, neem je dat eerder voor lief.

    Ook fijn dat je meerdere cups bespreekt, want er zijn er zoveel dat als je eenmaal onderzoek doet, je door de bomen het bos niet meer ziet. Ken je Cupkiezer al? Dat is een onafhankelijke online quiz waar je cups aangeraden krijgt, dus als je toch contact met iemand (van cutecotton bijv.) te grote stap vindt kan je daar alvast wat voor onderzoek doen.

    xoxo

@Endlessweekendnl

8   308
3   242
6   268
6   131