DIY mini cactus terrarium!

In tegenstelling tot Serena en Tara ben ik helaas niet echt een keukenprinses en heb ik ook geen groene vingers die m’n plantjes geweldig kunnen laten groeien – oftewel in leven houden. Maar een cactus en een vetplantje? Die soorten kan ik nog wel onderhouden. En daarom had ik al een tijdje op m’n lijstje staan (#summergoal!) om een cactus terrarium te maken. Super cute én ook gemakkelijk te onderhouden! In dit artikel laat ik je zien hoe ik mijn mini cactus terrarium heb gemaakt, kijk je mee? 

Dit kommetje had ik nog over van een vorige mini terrarium, waarvan het plantje het helaas niet overleefd heeft. En misschien komt het kommetje je ook nog wel bekend voor uit dit recept trouwens! Ik had al een hele tijd op de planning staan om een leuke cactus terrarium te maken en daar was deze kom dus perfect voor. Wat dat betreft vind ik dit project ook een #SUMMERGOAL aangezien ik er maar niet aan toe kwam om dit terrarium te maken #smoesjes maar ik heb hem nu toch van m’n lijstje kunnen afstrepen. Yes!

Mocht je dit doe-het-zelf project ook willen doen, dan is trouwens elke andere kom of bak ook helemaal prima om te gebruiken hiervoor en deze hoeven ook helemaal niet duur te zijn. Bij Ikea, Action of zelfs in de kringloop kan je vaak wel zulke kommen of bakken vinden!

Bij Intratuin koos ik een aantal leuke cactussen en vetplantjes uit in verschillende groottes, kleurtjes en vormen. De mini’s waren bij ons in de aanbieding voor 3 stuks voor €3,00 dus dit kan ook zeker een budgetproof projectje zijn! Je hoeft trouwens geen mini’s te nemen, maar aangezien mijn kom best wel klein was, waren de mini’s voor mij de beste keuze en heb ik voor wat dynamiek in het terrarium gekozen voor ook een grotere cactus. Heb je een grotere bak of kom, dan is het super leuk om met nog meer verschillende groottes en maten te spelen voor een echt ruig en wild effect! :-)

Bij Action heb ik twee soorten decoratieve steentjes gekocht, ze hebben hier verschillende kleurtjes en groottes en dit kost echt maar een paar Euro. Omdat ik al van plan was om cactusjes te kiezen met kleurtjes, ben ik voor gewoon wit zand en steentjes gegaan. Dit steekt ook meteen heel mooi af bij de donkere aarde vond ik.

Omdat we de cactussen en vetplantjes in een grotere kom gaan planten, hebben we ook nog een kleine zak cactus grond gekocht. Dit is speciale grond voor cactussen en vetplantjes en schijnt het beste te zijn voor deze planten.

cactusteranium-5
cactusteranium-6

Als eerst hebben we in de lege kom een laagje met grove witte steentjes gelegd. Hierover hebben we de cactus grond gestrooid en daarover heen een laagje met wit grof zand. Naast dat het leuk staat om deze contrasterende kleuren in een doorzichtige kom te zien, zorgen de steentjes onderin de kom ervoor dat het (teveel aan) water uit de potgrond weg kan lopen waardoor de wortels van de planten niet te nat worden en zouden kunnen rotten!

cactusteranium-7
cactusteranium-8

Hierna hebben we eerst gekeken waar we de plantjes zouden willen plaatsen. De grootste cactus vonden we het mooiste achterin staan bij het hogere gedeelte van de kom en daar omheen de kleinere cactusjes en vetplantjes. Hoe en waar je je plantjes plaatst is uiteraard helemaal naar eigen smaak en het hoeft ook niet helemaal perfect te zijn. Juist de plantjes door elkaar plaatsen en niet te netjes bij elkaar zetten is heel leuk in zo’n terrarium. Pas trouwens wel op wanneer je cactussen plant, want wij hebben onszelf heel vaak geprikt. Au!

Kijk, hierboven zie je goed de laagjes grond die afgewisseld is met wit zand en steentjes. Het was eigenlijk mijn plan om rechte strepen te maken in de kom, maar omdat we sommige plantjes iets dieper moesten planten en ook sommigen toch nog een beetje hebben verplaatst is dat wat rommeliger geworden. Maar ik vind het eigenlijk niet eens vervelend staan en juist wat rustieker. Tussen de plantjes door hebben we op het laatst ook nog wat witte mini steentjes gestrooid zodat je daar ook weer dat mooie contrast tussen het wit en donker ziet. Hoe dat eruit ziet, zie je op de volgende foto’s want… dat was het alweer voor dit project!

cactusteranium-13
cactusteranium-17

Dit is het eindresultaat! Ik vind het terrarium er echt ontzettend leuk uit zien, hij is super schattig maar stoer tegelijk! Ook bleek het eigenlijk ontzettend makkelijk te zijn om zo’n terrarium te maken en was het ook heel erg leuk om te doen. Het resultaat ziet er heel erg luxe uit en het is nu net alsof ik een inimini tuintje heb, ergens in Mexico of waar dan ook tropisch en warm.

Ik wilde ook al een hele tijd van die ‘air plants’, dat zijn eigenlijk best wel gekke plantjes die vrijwel niets nodig hebben. Alleen lucht, zoals de naam al doet denken! Ik heb er twee gekozen (deze kosten ook maar een paar Euro per stuk) en geplaatst in mijn kleine glazen plantenkasjes. Ik krijg heel vaak vragen over deze kasjes, ze komen bij Vintagelab15 vandaan (nu in de sale!) en zijn perfect voor zulke kleine plantjes. En mocht je tijd en geduld hebben, dan kan je hier ook nog kleinere terrarium’s in maken. Lijkt me ook echt ontzettend leuk staan, maar wel een enorm pruts en prikkelwerk haha!

cactusteranium-11
cactusteranium-12

Het is net alsof we een baby in onze armen hebben haha, maar we waren gewoon heel blij met het resultaat. Zo tof! Het was super gezellig om dit samen met Serena te maken, zij heeft net wat groenere vingers en oog voor wat het mooiste staat op welke plek. Ik vind dit terrarium echt perfect geworden en het maakt ook meteen een super leuk cadeau-idee voor een ander, zoals een verjaardag of zelfs een housewarming-gift!

Wat vinden jullie van m’n nieuwe mini cactus terrarium? En welke planten heb jij thuis staan?

Liefs, Larissa
@larissaverbon 

Ziplinen in Scheveningen - summergoals #3
Aliexpress Shoplog #2 + Winactie!
Deel:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

18 Reacties

 1. Rita
  15 augustus 2017 / 08:34

  Een tissue of een reep keukenpapier om de cactus wikkelen als handvat, had je een hoop geprik bespaard?Het resultaat is wel heel leuk geworden.

  • Larissa
   Auteur
   15 augustus 2017 / 08:52

   Haha ja, dat hebben we ook gedaan maar daar gingen de prikkels gewoon recht doorheen! Het was vooral het geval bij de grotere cactus, die heeft echt gemene harde en super smalle stekels!

 2. 15 augustus 2017 / 08:44

  Ohh echt ontzettend leuk! Ik wil dit ook al lang doen, maar we hebben nu geen plek meer haha. Ik zag de foto’s al en dacht “oh wow, zonder handschoenen?” en nu lees ik dat jullie je geprikt hebben.. hopelijk valt het mee! hihi Xx

  • Larissa
   Auteur
   15 augustus 2017 / 08:54

   Jaa, ik had geen tuinhandschoenen en alleen van die latex dingen, dus daar heb je helemaal niets aan. Wel wat keukenpapier gebruikt wat prima werkte voor de kleinere cactusjes, maar die grote was toch wat prikkeliger haha.
   Aah maar die van mij is ook lekker mini hoor en neemt helemaal niet veel plek in en kan je op verschillende plekjes neerzetten in je huis!

 3. Manon
  15 augustus 2017 / 08:59

  Een paar vellen van een krant oprollen en er omheen wikkelen werkt goed! Zo heb ik mijn cactusjes pas verpot!

  Het resultaat is superleuk geworden ?

 4. 15 augustus 2017 / 09:54

  ahhh dat is zo leuk gedaan! Ik ben zelf ook dol op cactussen en stiekem ook vooral omdat ze zo weinig ‘onderhoud’ nodig hebben. Toch kan ik me er wel een beetje in verliezen als ik echt dol ben op een plantje, zoals met de moestuintjes . dan ben ik helemaal obsessed en een soort planten mama haha. En verpotten van cactussen… met een goede tuinhandschoen, maar kan ook gewoon en ‘winter’ handschoen zijn haha.

 5. Laurien
  15 augustus 2017 / 10:25

  wauw super tof!

 6. 15 augustus 2017 / 11:50

  Het ziet er echt zoo leuk uit! Cactussen zijn echt ideaal in mijn huis en ze zijn gewoon super leuk om te hebben. Deze diy ga ik zeker onthouden.

 7. Debby
  15 augustus 2017 / 12:40

  Heel gaaf geworden! Ik heb zon tuintje een tijd geleden gemaakt voor schoonmoeder als kado :) met nog ruimte voor een komkommer volgestoken met muntgeld haha. In de winkel viel een cactus om met van die zachte stekels en dat is pas vervelend.. die kreeg ik er niet uit :(. Die harde zie je nog en breken niet zo snel maar van die zachte man man.. heb uiteindelijk m’n hand ingepakt in ducktape en eraf getrokken toen waren de stekeltjes er pas uit! Later las ik dat er speciale cactus handschoenen bestaan! Lol

 8. Petra
  15 augustus 2017 / 14:31

  Ziet er super leuk uit! Leuk artikel!
  Ik ben echt gek op cactussen. Elke keer als ik in het tuincentrum ben wil ik er meer. ? maar dat heb ik nu ook met ‘gewone’ kamerplanten. Plants are friends ?

  Ik doe altijd tuinhandschoenen aan als ik cactussen verpot. Maar ik heb het ook wel eens met lepels gedaan of een tang(keuken) ?

  Ik heb ook een mini planten ecosysteem gemaakt. Een grote afgesloten fles of pot met plantjes.(geen cactussen) Die zelfvoorzienend is. (water geven is niet nodig) Ook super leuk en makkelijk te maken. Als je het googled vind je wel een goede uitleg. Misschien ook leuk voor een artikel? ?

 9. Naomi
  16 augustus 2017 / 10:15

  Het eind resultaat is echt super gaaf geworden!

 10. Norma
  16 augustus 2017 / 18:01

  Sinds juni aan sparen en van 2 naar 33 gegaan.
  Die airplants moet je wel met plantenspuit sproeien.

 11. 16 augustus 2017 / 22:08

  Super leuk geworden! Ik had mini cactussen, maar op de één of andere manier heb ik zelfs die laten overlijden. Oeps!

 12. Syl
  24 december 2018 / 01:55

  Mag ik vragen waar je het kommetje vandaan hebt? Erg leuk idee zo’n tuintje!

@Endlessweekendnl

7   299
3   240
5   266
6   130