Kip tajine met olijven en ingemaakte citroenen

Eventjes geleden maakte ik een spontane eetafspraak met vriendinnen, iets wat we eigenlijk veel te weinig doen maar wel enorm gezellig is. Anouk (een van mijn vriendinnen) zou voor ons koken en zij maakte kip tajine met olijven en ingemaakte citroenen. We hadden eigenlijk allemaal nog nooit tajine gegeten en waren allemaal enorm benieuwd. En raad eens, het was HEERLIJK! Het was vol van smaak en de kip is zo mals dat het van het bot valt. Maar wat vooral heel erg leuk is, is dat je lekker kunt kletsen en een drankje doen vooraf, zonder dat je constant in de keuken hoeft te staan bij een tajine. Als je gerecht eenmaal aan het stoven is, heb je er geen omkijken meer naar. De perfecte maaltijd voor een avondje met vrienden en vriendinnen dus! Kijk je mee naar het recept? 

Wat heb je nodig? (4/5 personen)

Voor de marinade:

  • 1 ui geraspt
  • 3 tenen knoflook, geperst
  • 25 -30 g gember, geraspt
  • handje koriander, fijn gesneden
  • mespuntje saffraan draadjes
  • sap van 1/2 citroen (mag ook van 1 citroen, maar kan net iets te zuur uitvallen)
  • 1 tl zout
  • 3-4 el olijfolie

En verder:

  • 1 kg kippenkluifjes (of 8-10 kippendijen of kippenpoten)
  • 1 el olijfolie
  • 2 ingemaakte citroenen, in stukjes gesneden
  • handje groene olijven, geplet of gehalveerd
  • 1-2 el gedroogde oregano en tijm (of Italiaanse kruiden)
  • nog een handje koriander ter garnering (en omdat je er dol op bent!)

Wat moet je doen?

  1. Maak de marinade als eerste, door de gember te schillen (dit gaat heel makkelijk met de achterkant van een lepel) en rasp deze fijn. Rasp verder een ui fijn en pers de knoflook teentjes uit. Meng alles in een kom en voeg daaraan een handje fijngesneden koriander toe, een mespuntje saffraan, het sap van een halve citroen (mag iets meer zijn, maar mijn ervaring zegt dat 1 hele citroen net iets te zuur kan uitvallen), een theelepeltje zout en 3-4 eetlepels olijfolie.
  2. Was de kippenkluifjes, droog ze af en voeg de kip toe aan de marinade. Even goed in masseren, afdekken en in de koelkast zetten. Let op, laat de kip minstens 2 uur marineren!
  3. Zet de tajine op het vuur en voeg hier een eetlepel olijfolie aan toe en eventueel ook een klontje boter. Bak de kip een beetje goudbruin.
  4. Voeg de rest van de overgebleven marinade toe en giet water in de tajine, totdat de kip halverwege onder staat.
  5. Breng het water aan de kook en draai het vuur laag. Doe de deksel op de tajine en laat de kip nu 45 minuten stoven.
  6. Voeg de olijven en de ingemaakte citroenen toe aan de tajine. Zet de deksel daarna weer op de pan en laat het nog 15-20 minuten stoven.
  7. Breng het geheel daarna op smaak met peper, zout en gedroogde oregano en/of tijm.

Opmerkingen:

  • Mocht je geen tajine in huis hebben, dan kan je ook een braadpan met deksel gebruiken.
  • Serveer het gerecht zo uit de tajine of pan, met wat notenrijst en een frisse salade van tomaat en komkommer. Oh en voeg nog wat verse koriander toe om het af te maken mits je ervan houdt! ;)
  • Serveer er ciabatta’s bij of ander brood, zodat je lekker kunt dippen in de saus.
  • Laat de tajine eventueel nog iets langer doorkoken om het vocht iets te verminderen, maar dat hoeft niet. Hoe meer saus, hoe meer je kunt dippen.
  • Lust je geen koriander? Laat deze dan gerust weg!
  • Zelfs Larissa kon mee genieten, zij houdt niet van ui maar omdat de ui zo klein en fijn geraspt was vond ze dat niet erg! ;)
  • De ingemaakte citroenen en saffraan kan je bijvoorbeeld bij de Turkse supermarkt kopen. Dit vind ik wel een aanrader want de meeste ingrediënten voor dit recept zijn hier vaak goedkoper.

Ik heb nog nooit eerder Marokkaans gekookt maar ik vind het echt geweldig! Alle smaken zijn echt mijn ding namelijk en ik heb echt van dit gerecht genoten. Het is namelijk heerlijk fris van smaak door de citroen en de gember, er had zelfs van mij nog wel wat extra gember doorheen gemogen. Het is echt ook echt een fijn en makkelijk gerecht om te maken, veel makkelijker dan je zou denken. Ook heb je de ruimte om lekker te doen wat je wilt in de tijd dat het gerecht aan het stoven is. Dat is super relaxt! Vergeet ook zeker niet te dippen met brood en nodig vooral een grote groep met vriendinnen en vrienden uit voor nog meer gezelligheid.

Hieronder heb ik nog eens de stappen voor je met foto’s!

Het maken van de marinade heb ik niet op de foto gezet, omdat ik daarna pas op het idee kwam om dit recept te fotograferen. Oeps! Ach, ik denk dat jullie wel kunnen inbeelden hoe het raspen van een ui en gember (en de rest van de ingrediënten) eruit ziet. Hoe dan ook, ik wilde dit gerecht bij mijn ouders koken en daarom heb de marinade samen met de kipkluifjes in een ziplock bag gestopt. Ik heb de kip even in de marinade gemasseerd en daarna minstens 2 uur laten marineren in de koelkast. Je kunt dit ook gewoon in een grote kom laten als je toch thuis blijft ;)

Na zo’n 2-3 uur zag de kip er dan zo uit. De marinade is iets geler gekleurd door de saffraandraadjes en alles rook nog echt heerlijk.

Vis de kip uit de marinade en bak deze goudbruin in de tajine. Je hoeft dus niet de hele kom om te kiepen in de tajine, maar gooi het niet weg want…

… kort na het aanbakken van de kip kan je de rest van de marinade wel toevoegen aan de tajine. Het zou namelijk zonde zijn om de ui, gember en knoflook weg te gooien natuurlijk! Dit stooft gezellig mee met de kip en veranderd in een lekker sausje.

Hierna voeg je water toe tot aan de helft van de tajine. Ok, ik heb volgens mij wel iets teveel water toegevoegd, maar iets minder water mag dus ook. Daarna breng je de boel aan de kook en zet je de deksel erop.

kiptajine_-9
kiptajine_-10

In de tijd dat het gerecht aan het stoven is kun jij relaxen. Even de keuken opruimen, een wijntje drinken, kletsen met je gasten of wat dan ook. Je hebt 45 minuten tot een uur de tijd hiervoor dus do whatever you like. Tijdens het 2e stoofmoment wanneer je de ingemaakte citroenen en olijven toevoegt, kun je de rijst koken en de salade maken. Daarna ben je klaar!

BOOM!

kiptajine_-13
kiptajine_-14

Yummmm! Wat je overhoudt is super smaakvolle en malse kip, met een heleboel juicyness. Daarin zitten alle smaken verwerkt van de kip, de gember, de ui, knoflook, ingemaakte citroenen en olijven. Oftewel allemaal enorm smaakvol en fris. De combinatie met de notenrijst, frisse salade en het brood is echt top.

Dankjewel Anouk voor dit heerlijke recept! Ik ga het zeker vaker maken en er proberen mee te variëren.

Heb jij wel eens met de tajine gekookt? Wat voor gerecht zouden jullie nog willen zien op onze blog?

Liefs Tara
@taraverbon

Zo maak je heel gemakkelijk je huis lente- en zomerproof!
Ripped denim jacket
Share:

18 Reacties

  1. Tess
    17 mei 2017 / 13:39

    Dit lijkt me echt megalekker.!! En complimenten voor de foto’s, water loopt uit mn mond hehe :)

    • floranka k
      19 mei 2017 / 15:57

      Zo echt he! Mooie foto’s, heerlijk!

  2. 17 mei 2017 / 19:16

    Ziet er heel erg lekker uit,
    Mooie foto’s ook!

  3. Rachida
    17 mei 2017 / 21:22

    Mag ik vragen waar jij de tajine gekocht hebt?

    • Rita
      19 mei 2017 / 11:34

      Hallo Rachida,

      ik heb de tajine jaren geleden cadeau gekregen, maar als ik het goed heb is het gekocht in een winkel in Utrecht. Volgens mij heb ik er ook een bij Xenos gezien.

  4. Amanda
    18 mei 2017 / 00:31

    Ziet er super lekker uit! Hoe groot is deze tajine?

    • Rita
      19 mei 2017 / 11:37

      Hoi Amanda,
      De tajine meet 28cm in doorsnede en is 25cm hoog.
      Ik heb de buitenste maten gemeten.

  5. Denise
    19 mei 2017 / 00:16

    Oooeehh jammmiiiee

  6. Fleur
    19 mei 2017 / 15:58

    Dit lijkt mij echt heerlijk! Ik heb pas 1 of 2 keer de tajine erbij gepakt en die recepten waren heel erg anders dan deze, dus dit recept ga ik zeker eens proberen. Dankjewel voor het delen!

  7. Sara
    19 mei 2017 / 15:59

    Ik heb nog nooit gekookt met een tajine maar ik vind het super leuk om te lezen dat je het ook in een braadpan kan bereiden, handig. Ben benieuwd! Ik houd wel van citroen, zo lekker..

  8. Shanity
    19 mei 2017 / 16:02

    Ohhhhh hier word ik echt helemaal vrolijk van, een makkelijk recept waar je niet teveel naar hoeft om te kijken. Handig zeg. Meer van dit soort recepten zijn welkom! Deze sla ik even op. Thnx.

  9. Bo
    19 mei 2017 / 16:24

    Die marinade is echt to die for geloof ik, dit ga ik eens proberen!

  10. Mirjam
    19 mei 2017 / 16:27

    Lijkt me fantastisch dit!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *